VISOK OBISK

Michel na prizadetih območjih v Kamniku: »Na prebivalce Slovenije ne bomo pozabili« (VIDEO)

Kasneje bosta slovenski premier Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel na večerji gostila voditelje držav Zahodnega Balkana.
Fotografija: FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X
Odpri galerijo
FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo med gosti letošnjega Blejskega strateškega forum, je dan pred začetkom dogodka skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom obiskal poplavljena območja v občini Kamnik.

Michel in Golob sta si ogledala nekatera v poplavah prizadeta območja v občini Kamnik, nakar se bosta na Bledu na dvostranskih pogovorih posvetila tako ujmi in pomoči EU pri spopadanju z njo kot tudi aktualnim evropskim vprašanjem. Golob je poudaril, da trenutno preučujejo, kako najučinkovitejše črpati sredstva iz solidarnostnega sklada.

»Slovenija je v težkem položaju. Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva,« je dejal Michel in dodal: »Tu sem, da vnovič potrdim solidarnost Evropske unije. Zelo sem impresioniran nad pogumom slovenskih ljudi ter nad osredotočenostjo in odločnostjo slovenskih oblasti in premierja Goloba,«.

»Ena stvar je popolnoma jasna: na prebivalce Slovenije ne bomo pozabili,« je dejal Michel, ki je poudaril, da EU Sloveniji ob strani ne stoji samo danes, ampak bo tako tudi v prihodnje. 

image_alt
V ponedeljek buren razvoj vremena, Gregorčič pravi ...

Tudi Golob je spomnil na obljube EU, da se na Slovenijo ne bo pozabilo in dodal, da to potrjuje tudi današnji obisk Michela. »EU stoji z nami in nam bo pomagala ne samo pri hitremu odzivanju po nesrečah, temveč tudi pri obnovi,« je dejal.

»Danes smo obiskali lokacijo, kjer bodo s pomočjo evropskih partnerjev v prihodnjih dneh zgradili most,« je nadaljeval. Poudaril je, da skupne delovne ekipe Slovenije in Evropske komisije preučujejo, kako lahko Slovenija učinkovito črpa sredstva iz solidarnostnega sklada.

Nekatera prizadeta območja si je že kmalu po poplavah ogledala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in napovedala zajeten paket pomoči za odpravljanje posledic poplav. Iz solidarnostnega sklada EU si denimo Slovenija tako lahko obeta 400 milijonov evrov.

Nedavne uničujoče poplave v Sloveniji bodo v določeni meri zaznamovale tudi sam BSF, osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga vsako leto konec poletja gosti Slovenija in se bo v ponedeljek in torek posvečal zlasti vprašanju, kako lahko solidarnost pomaga pri soočanju z izzivi modernega sveta.

Med drugim bodo vsi udeleženci foruma lahko prispevali v sklad za obnovo po poplavah. Obenem bo forum priložnost za dvostranske pogovore s predstavniki drugih držav o morebitni nadaljnji pomoči.

Obnavljamo Slovenijo
Obnavljamo Slovenijo

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije