KMETIJSKE NOVICE

Okusi jeseni: čas je za žižole

Obilje jesenskih pridelkov s seboj prinaša tudi priljubljene sezonske kulinarične užitke. Vonj po pečenem kostanju, sveža bučna juha in kakijeva krema so sinonim za jesen, čas pa je tudi za obiranje in sladkanje z manj znanimi, a zelo zdravimi – žižolami.
Fotografija: Ker so žižole zelo odporna vrsta, bodo uspevale tudi marsikje drugje kot na Primorskem. Za začetek jo lahko posadite kar v lonec. FOTO: Vitaliia Hryshchenko Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ker so žižole zelo odporna vrsta, bodo uspevale tudi marsikje drugje kot na Primorskem. Za začetek jo lahko posadite kar v lonec. FOTO: Vitaliia Hryshchenko Getty Images/istockphoto

Žižola (nekateri jo imenujejo tudi žižula) je sladko-kisel sadež, podoben oljki ali datlju, z ostro koščico v sredini. Poznamo jo tudi pod imenom čičimak ali kitajski datelj, potem ko so jo v naše kraje pred davnimi leti prinesli iz Kitajske. V Aziji je še danes zelo pomemben del njihove prehrane. Uživajo sveže in tudi sušene plodove, mlete suhe žižole med drugim uporabljajo pri pripravi tradicionalnih kitajskih zdravil. Zdravilna je namreč vsa rastlina, ne le plodovi, temveč tudi listi, skorja in korenine.

Odporne in zelo zdrave

Pri nas uspeva večinoma na Primorskem, saj ji ustreza toplo podnebje, dobro je odporna proti suši, tudi pozimi pa prenese zelo nizke temperature (do –30 stopinj Celzija). Raste počasi in je zelo odporna vrsta, ki je ni treba škropiti, saj je ne ogrožajo bolezni ali škodljivci. Se je pa po plodove žižole treba povzpeti v visoko in s trnjem poraščeno krošnjo, zato obiranje nikakor ni preprosto. Se pa splača – vsebuje namreč nenavadno veliko vitamina C (celo več kot limona), vitamine skupine B, od mineralov pa železo, kalij in fosfor. So bogate tudi z antioksidanti in prehranskimi vlakninami.

Uživanje žižol ima tako številne pozitivne učinke na zdravje: z vitaminom C si lahko dobro okrepimo odpornost v hladnih jesenskih dneh. Z vsebnostjo kalija pomagajo uravnavati visok krvni tlak. Pozitivno vplivajo na presnovo in prebavo, primerne so za boj z zaprtostjo, izvleček žižol pa naj bi, sodeč po nekaterih znanstvenih raziskavah, pomagal pri zaviranju rasti rakavih celic. Znano je tudi, da naj bi žižole imele pomirjevalni in uspavalni učinek ter tako »zdravile« tudi nespečnost.

Kako jih vključiti v prehrano

Številni žižole primerjajo z datlji, druge njihov sladko-kisli okus in tekstura spominja bolj na jabolka. Konec oktobra in začetek novembra je čas, ko plodovi postopoma zorijo, obirati jih je treba na tri do pet dni. Svetlozeleni plodovi postopoma dobivajo najprej rumenkasto barvo, nato pa v polni zrelosti postanejo rdečkastorjavi. Če jih na veji pustimo predolgo, se posušijo.

Za uživanje so najbolj zdrave surove, iz njih lahko pripravimo marmelado, iz posušenih pa skuhamo čaj, ki ima lahko tudi odvajalni učinek, pomaga pa tudi pri težavah z želodcem. V Istri žižole najpogosteje uporabljajo za namakanja v žganju – tropinovcu.


Besedilo je bilo objavljeno v tiskani izdaji oglasne priloge Kmetijske novice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije