BIZARNO

Ženo je imel kar 16 let ujeto na domu

Šel je na dopust v Grčijo, ona pa se je zaupala prijatelju. Brutalno jo je pretepal in ji prepovedoval stike z družino.
Fotografija: Omejeval ji je svobodo in jo pretepal (fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Omejeval ji je svobodo in jo pretepal (fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images

BIRMINGHAM – Dolgih 16 let je bila ujetnica v lastnem domu, bala se je, da bo umrla, preden bo dočakala svobodo. Mož jo je imel za ujetnico in jo redno pretepal ter zlorabljal. Aziz Rehman je bil tiran, ki je dom vodil kot zapor, njegovi 32-letni ženi Zeenit Bibi je uspelo zbežati šele, ko se je zaupala prijatelju, medtem ko je bil mož na desetdnevnih počitnicah v Grčiji. Pozneje je izvedela, da se je tam poročil z neko drugo žensko.
Aziz iz Birminghama je vse obtožbe zanikal, a mu ni uspelo prepričati sodišča, ki mu je po dva tedna trajajočem sojenju odmerilo tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Aziz bo sedel skoraj štiri leta.
Aziz bo sedel skoraj štiri leta.

Zeenit je šele zdaj odkrito spregovorila o peklu, ki ga je pretrpela. Mož naj bi jo povsem ločil od njene družine in prijateljev. Prepovedal ji je uporabo telefona in jo zaklepal v hišo. Zapustila jo je lahko le, kadar ji je dovolil. »Zelo me je pretepal in mi ni dovolil obiskovati zdravnikov ali biti v bolnišnici. Imela sem zlomljena rebra, potolčena kolena, ljudem sem pa lagala, da sem padla čez kosilnico,« se spominja Zeenit.

Nasilje je postajalo tako silovito, da je bila prepričana, da ne bo preživela. Prijatelj je njeno situacijo povedal učitelju v lokalni šoli, ta pa je obvestil policijo in socialne službe. Aziza so po vrnitvi iz Grčije aretirali, vendar so ga izpustili po plačilu varščine. Pogojni izpust je prekršil in za 10 mesecev zbežal v rodni Pakistan. V Veliko Britanijo se je vrnil prek Škotske. Ko je žena to odkrila, je poklicala policijo in ta ga je znova prijela. »Da sem ga zapustila, je bila najboljša odločitev mojega življenja.«

Tovrstni primeri so bistveno pogostejši, kot si hočemo priznati. Od leta 2015 so na območju Birminghama zaradi omejevanja svobode in družinskega nasilja obsodili 35 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije