POKOL

V grmovju pobili 45 vaščanov

Domačini se poskušajo braniti z lastnimi milicami.
Fotografija: Konec minulega tedna je državo pretresla serija samomorilskih napadov. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Konec minulega tedna je državo pretresla serija samomorilskih napadov. FOTO: Afp

ABUJA – Na severu Nigerije so se vneli siloviti spopadi med oboroženimi tolpami, življenje je izgubilo 45 ljudi. V soboto je oborožena tolpa iz sosednje nigerijske zvezne države Kaduna napadla vas Gwaska. Že nekaj časa so prihajali čez mejo, kradli živino, ropali in ugrabljali ljudi, zato so napadeni organizirali lastne oborožene odrede. V grmovju je obležalo 45 mrtvih, tudi otroci.
Banditi so udarili v soboto ob pol tretji uri in pustošili tri ure, preden so se vrnili v gozdove Zmagare. Požgali so številne domove. Domačini so že več let tarče divjakov, država pa jih ni sposobna braniti. Ustanovitev milic je bil edini način, da si zagotovijo obrambo pred plačanimi bojevniki, ki se brez usmiljenja znašajo nad prebivalstvom.
Vaščani so prepuščeni sami sebi. FOTO: Afp
Vaščani so prepuščeni sami sebi. FOTO: Afp

V tej afriški državi že dlje potekajo spopadi med kmeti in nomadi zaradi zemlje. Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari je pod čedalje večjim pritiskom, ker ne more ustaviti nasilja, to je tudi glavna tema pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami. Poleg tega državo spodkopavajo džihadistična teroristična skupina Boko Haram, na jugu pa pirati in militantni skrajneži, ki želijo nadzor nad nahajališči nafte. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije