STRAŠNO

V Afganistanu so se znova tresla tla, šlo je za res močan potres

Treslo se je z magnitudo 6,3.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Varunyu Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Varunyu Getty Images/istockphoto

Severozahod Afganistana je davi prizadel nov močan potres z magnitudo 6,3, je sporočil ameriški geološki inštitut. Potres je stresel območje Herata, kjer je minuli teden v več potresih umrlo več kot tisoč ljudi. Informacij o morebitnih žrtvah današnjega potresa za zdaj ni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta (USGS) je bilo žarišče potresa na globini približno 6 kilometrov 30 kilometrov severozahodno od Herata, ki je tretje največje mesto v Afganistanu.

Le nekaj minut kasneje je sledil nov potresni sunek z magnitudo 5,5. Podatkov o škodi in poškodovanih za zdaj ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, zlasti v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče.

V Afganistanu se že sicer soočajo s hudo humanitarno krizo, potem ko so se iz regije po vrnitvi talibanov na oblast leta 2021 umaknile številne humanitarne organizacije. Provinco Herat na meji z Iranom, kjer živi okoli 1,9 milijona ljudi, poleg tega pesti tudi dolgoletna suša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije