SLOVO

Umrl človek, ki mu je sledilo 215 milijonov vernikov

Veljal je za začetnika t. i. mega cerkva.
Fotografija: FOTO: Thinkstockphotos.com
Odpri galerijo
FOTO: Thinkstockphotos.com

CHARLOTTE – V 99. letu starosti je na svojem domu v Severni Karolini umrl Billy Graham, ameriški krščanski verski vodja, tolažnik in zaupnik ameriških predsednikov, ki bi mu lahko rekli »ameriški papež«, če to ne bi bilo bogokletno za njegovo ogromno versko skupnost, sestavljeno iz raznih protestantskih cerkva v ameriško posebnost – evangelikanizem.

Začetnik tako imenovanih ameriških »mega cerkva« je molil s predsedniki od Harryja Trumana naprej, bil je borec proti komunizmu, nasprotnik feminizma in pravic homoseksualcev, izjemen govornik in vernik v besedilo Svetega pisma. Z leti je postal najvplivnejši duhovni vodja v ZDA in tudi po svetu, nekje na ravni tega, kar je papež za katolike in dalajlama za budiste.

 

Billy Graham, evangeličan. FOTO: Ap
Billy Graham, evangeličan. FOTO: Ap


Sledilo mu je 215 milijonov vernikov po vsem svetu, bil je bogat, a precej manj kot številni drugi pridigarji, ki jih je navdihnil. Predsednik Ronald Reagan mu je leta 1983 podelil predsedniško medaljo svobode, kongresno zlato medaljo pa je dobil leta 1996.
 

Podpiral pravice temnopoltih


Graham je podpiral državljanske pravice temnopoltih in je že leta 1953 v svojih pridigarskih šotorih odpravil rasne ločitve, kasneje pa je večkrat izrazil obžalovanje, da ni bil odločnejši. Podpiral je Nelsona Mandelo in tudi boksarja Mohameda Alija, ko je ta spremenil vero.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije