KORUPCIJA

Zaslužila najmanj milijon

Pridržali zdravnika, ki sta neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, eden tudi covidna potrdila.
Fotografija: Kriminalisti nad korupcijo v zdravstvu FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kriminalisti nad korupcijo v zdravstvu FOTO: Voranc Vogel

Več kot sto kriminalistov je včeraj zjutraj po državi izvajalo operativne aktivnosti na območju več policijskih uprav. Preiskovali naj bi korupcijo v zdravstvu, in sicer sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin, v pridržanju pa sta se znašla dva zdravnika.

Osumljena zdravnika naj bi izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj sto PCR- in hitrih testov. FOTO: Voranc Vogel
Osumljena zdravnika naj bi izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj sto PCR- in hitrih testov. FOTO: Voranc Vogel

Kot je v izjavi za medije povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, so operativne aktivnosti potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Na podlagi sodnih odredb so opravili več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil.

Osumljena zdravnika naj bi po besedah Megliča kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih kot pogoj za opravljanje dela potrebujejo organizacije in podjetja ali pa jih posamezniki potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti pri opravljanju različnih dejavnosti, kakršne so tudi športne dejavnosti.

Lažna potrdila

Predkazenski postopek poteka tudi zoper več osumljenih odgovornih oseb podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene ali člane nezakonito pridobile zdravniška spričevala. V preiskavi so še ugotovili, da je eden od osumljenih zdravnikov v času epidemije covida-19 neupravičeno za plačilo izdajal potrdila o prebolelosti omenjene bolezni, čeprav je vedel, da ti ljudje covida-19 sploh niso preboleli. Isti zdravnik je izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih antigenskih in PCR-testih.

Kriminalisti so na podlagi sodnih odredb opravili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, z včerajšnjimi aktivnostmi pa še dodatno iščejo dokaze o korupcijskih kaznivih dejanjih, je dodal Meglič in dodal, da sta osumljena zdravnika v policijskem pridržanju, po zbranih obvestilih in dokazih pa ju bodo s kazensko ovadbo prepeljali pred preiskovalnega sodnika.

Meglič zaradi interesa preiskave več podrobnosti ni razkril, tudi ne, od kod zdravnika prihajata. Razkril ni niti, ali sta delala v katerem od javnih zavodov ali kot zasebnika in ali sta delala skupaj. Je pa povedal, da sta po doslej zbranih podatkih v nekaj letih izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi, saj sta izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj sto PCR- in hitrih testov.

Na preiskavo se je že odzval državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je na včerajšnji vladni novinarski konferenci še posebej odločno obsodil vsakršno zlorabo dokumentacije, ki je podlaga za dokazovanje pogoja PCT. Kot je dejal, vsaka taka zloraba ogroža zdravje prebivalstva, pri tem pa je po njegovem mnenju še zlasti vredno obsojanja, če so v te zadeve vpleteni zdravstveni delavci.

Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je sicer predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za jemanje podkupnine od enega do osmih let in denarna kazen in za dajanje podkupnine zaporna kazen od enega do šestih let in denarna kazen.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije