IZREDNA ODPOVED

Za operacijo bi premestil policistko

Robert Sušanj je izgubil službo, ker je kršil pogodbene in druge obveznosti.
Fotografija: Robert Sušanj je bil 32 let na policiji in je kot direktor vodil več kot 400 zaposlenih. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
Robert Sušanj je bil 32 let na policiji in je kot direktor vodil več kot 400 zaposlenih. FOTO: DEJAN JAVORNIK

LJUBLJANA – Nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj je neuspešno dokazoval, da je bila izredna odpoved na policiji nezakonita. Vrata so mu na policiji pokazali, ker je kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, pri čemer imajo kršitve vse zakonske znake kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril. Delovno sodišče je zato nepravnomočno zavrnilo njegov tožbeni zahtevek. Sušanj je s tožbo izpodbijal zakonitost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter zahteval vrnitev na delovno mesto in povrnitev plač, a je delovno in socialno sodišče v Ljubljani, kot so nam potrdili na državnem odvetništvu, njegov tožbeni zahtevek zavrnilo v celoti.

Spomnimo, da so kriminalisti oktobra 2016 v povezavi s preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oziroma zaradi sumov storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj pridržali Uroša Smiljića, ki je bil v ljubljanskem kliničnem centru zaposlen kot finančno-računovodski delavec v skladišču. Sušanj in Damjan Bregar, vodja pilotov Letalske enote policije, naj bi se ujela v telefonske pogovore, ki so jih zoper osumljene na podlagi odredbe sodišča v okviru prikritih preiskovalnih ukrepov nekaj časa izvajali policisti. Problematični naj bi bili brezplačni panoramski poleti s policijskim helikopterjem in premestitev ene izmed policistk, oboje menda v zameno za prednostno zdravstveno obravnavo njunih bližnjih. Glavni očitki so bili potem zapisani v izredni odpovedi: da je v zameno za preskok čakalne vrste za operacijo bolne žene obljubil, da bo uredil premestitev neke policistke ter da bo za zdravnika, ki je operiral ženo, uredil šolo varne vožnje, poleg tega ni ukrepal, ko je izvedel za Smiljićev polet s policijskim helikopterjem.

Robert Sušanj je bil 32 let na policiji in je kot direktor vodil več kot 400 zaposlenih. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Robert Sušanj je bil 32 let na policiji in je kot direktor vodil več kot 400 zaposlenih. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Sušanju so najprej izrekli suspenz oziroma sklep o prepovedi opravljanja dela, nato pa so mu 10. novembra 2016 pokazali vrata, 25. januarja lani se je upokojil. »To je bil padec iz stotega nadstropja na beton,« je o občutkih, ko je dobil izredno odpoved pogodbe o delovnem razmerju, na zaslišanju pred sodiščem opisoval Sušanj. Sušanj, ki je bil 32 let v policiji in je kot direktor vodil več kot 400 zaposlenih, je med zaslišanjem večkrat poudaril, da se s Smiljićem, ki naj bi mu uredil preskok vrste za operacijo žene, o tem nikakor ni dogovarjal: »Nisem ga prosil, da nam naj omogoči preskočiti vrsto, ampak da glede na njeno bolezen pride čim prej na operacijo.« Sušanj je zatrjeval, da odpovedi ni izdala in podpisala pristojna oseba (to je storila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar), trdil je tudi, da odpoved ni bila pravočasna in da razlogi zanjo niso bili določeni in konkretizirani. A ga je sodišče zavrnilo. Iz telefonskih prisluhov namreč izhaja, da se je s Smiljićem dogovarjal glede ženine operacije, prav tako so prisluhi ovrgli Sušanjevo zatrjevanje, da ni obljubil pomoči oziroma posredovanja pri premestitvi policistke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije