V supergah zdrsnil v smrt

Planinec usodno končal pod Kokrškim sedlom Gorski reševalci: ne hodite v visokogorje!
Fotografija: Kamniški gorski reševalci so v petek izpod Kokrškega sedla pripeljali posmrtne ostanke neznanega moškega. Fotografiji: GRS Kamnik
Odpri galerijo
Kamniški gorski reševalci so v petek izpod Kokrškega sedla pripeljali posmrtne ostanke neznanega moškega. Fotografiji: GRS Kamnik

Še tri dni po tem, ko so kamniški gorski reševalci v petek v dolino pripeljali truplo moškega, ki je usodno zdrsnil pod Kokrškim sedlom v Kamniško-Savinjskih Alpah, ni bilo znano, kdo je nesrečnik, ki se je v nevarno visokogorje podal sam in pomanjkljivo opremljen, poleg tega ga očitno nihče ni pogrešil.
Nesrečniku ni bilo več pomoči, v dolini ga je pričakala pogrebna služba.
Nesrečniku ni bilo več pomoči, v dolini ga je pričakala pogrebna služba.

Kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, jim do ponedeljka še ni uspelo potrditi identitete ponesrečenega, so pa dejali, da je mu zdrsnilo na strmi snežni površini ter da dogodek ni posledica kaznivega dejanja.
 

Bolj sprehajalec kot gornik


Na truplo je kar precej stran od poti okoli 11. ure naletel naključni planinec, ki se je tega dne odpravil v gore. Ležalo je v grapi pod Kalško goro, kamor je zdrsnilo s poti proti Kokrškemu sedlu. Iz Gorske reševalne službe Kamnik so sporočili, da je bil ponesrečenec neprimerno obut, in to le v superge, prav tako pri njem niso našli nahrbtnika in nobenih dokumentov.
Neuradno smo izvedeli, da naj bi drsel najmanj 100 metrov, šlo pa naj bi za mlajšega moškega, ki po opremi ni bil planinec, ampak bolj sprehajalec, saj je imel na sebi le hlače in jopo, na nogah pa superge.

A kdo bi lahko bil moški, ki se je s takšno opremo podal v visokogorje, in kako to, da ga nihče ne pogreša? Izkušeni planinci po navadi komu povedo, kam gredo. Prav tako na seznamu pogrešanih ni nikogar, ki bi te dni odšel v neznano, zadnji pogrešani je od 27. marca. Je torej pokojnik nekdo, ki je živel sam in brez sorodnikov? Ali morda tujec, na primer študent na izmenjavi ali popotnik, ki se je v času koronavirusa nesrečno znašel v naših krajih in se niti ni zavedal, v kakšno nevarnost se je spustil?


Ob tragediji v času najostrejših omejitev kamniški gorski reševalci še naprej odsvetujejo aktivnosti, pri katerih je povečana možnost za poškodbe, in obiskovanje gora, petkova intervencija je ne nazadnje pokazala, da reševanje v teh razmerah ni preprosto in da se intervencijski čas bistveno podaljša. »Sicer pa je vse potekalo usklajeno in ob dobrem sodelovanju s kamniškim zdravstvenim domom, pogrebno službo Komunalno podjetje Kamnik in enoto Slovenske vojske,« je povedal član GRS Kamnik Matjaž Šerkezi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije