UMOR

Romeo jo je zadavil z golimi rokami, sedel bo 25 let

Bajde je zahteval izločitev sodnikov in se ni strinjal z imenovanjem zagovornika.
Fotografija: FOTO: M. M.
Odpri galerijo
FOTO: M. M.

CELJE – Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je na ponovljenem sojenju Velenjčana Romea Bajdeta obsodil na 25 let zapora zaradi umora partnerice decembra 2015 v Velenju. Takšno kazen je zahtevala tožilka Marjeta Kreča, ki je dejala, da so vse očitke iz obtožnice Bajdetu tudi dokazali. Sodba še ni pravnomočna, Bajde pa ostaja v priporu. Tožilka je pojasnila, da je Bajde sam priznal umor preiskovalni sodnici, na prvem in tudi na ponovljenem sojenju. 

Brez zaključne besede

Novi Bajdetov zagovornik Andrej Švencbir, ki ga je celjsko sodišče v sredo imenovalo za zagovornika po uradni dolžnosti, kazenski spis pa je prejel v petek, je povedal, da ni imel dovolj časa za pripravo Bajdetove obrambe. Zato se je odločil, da zaključnih besed ne bo podal, zagovoru pa se je odrekel tudi Bajde.

Bajde je sicer na današnji obravnavi zahteval izločitev predsednika celjskega okrožnega sodišča Matevža Žuglja, sodnika Lenovška in vseh višjih sodnikov, saj je menil, da mu je kršena pravica obrambe. Ni se namreč strinjal z imenovanjem Švencbirja za zagovornika po uradni dolžnosti. Dejal je, da dosedanji zagovornici Albini Vedenik, ki ga je zagovarjala prek sistema brezplačne pravne pomoči in je v bolniškem staležu do konca meseca, pooblastila za zastopanje ni preklical.

Zavlačevanje sodnega postopka

Lenovšek se je po posvetu s sodnim senatom odločil, da Bajdetove zahteve v celoti zavrže, ker je ocenil, da gre za neutemeljene zahteve in zavlačevanje sodnega postopka. Če namreč sodišče Bajdetu ne bi izreklo kazni do 21. marca letos, bi mu moralo odpraviti pripor.

Na prvem sojenju so Bajdeta 7. marca lani spoznali za krivega uboja partnerice in ga obsodili na 13 let zapora, čeprav ga je tožilstvo bremenilo umora in zanj zahtevalo 25 let zaporne kazni. Višje sodišče v Celju je sodbo razveljavilo, med drugim zato, ker je sojenje v delih, ko so razpravljali o obdolženčevem duševnem zdravju, potekalo zaprto za javnost.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas