Pirančanu obljubila poroko, on pa ji je nakazal 33 tisočakov

Policija je ovadila dvojico.
Fotografija: Primorec je postal žrtev spletne prevare (simbolična fotografija). FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Primorec je postal žrtev spletne prevare (simbolična fotografija). FOTO: Gettyimages

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so konec februarja zaradi dveh kaznivih dejanj pranja denarja kazensko ovadili državljana Nemčije in državljanko Velike Britanije, tako imenovani 'denarni muli' (tj. osebi, ki sta za druge prenašali denar, pridobljen s kaznivim dejanjem). Od oktobra 2017 do maja 2018 sta na svoja bančna računa v Nemčiji in na Škotskem sprejela denar žrtve spletne goljufije z območja Pirana in nato ta denar nakazala naprej na tuje bančne račune, da zakrijeta izvor denarja.


Denar naj bi mu vrnila

Preiskovanje kaznivih dejanj pranja denarja so kriminalisti PU Koper začeli, ker je oškodovanec na PP Piran prijavil, da je bil ogoljufan. Neznana oseba ga je namreč prek spletne aplikacije google hangouts z lažnivim prikazovanjem in obljubami, da se bo preselila v Slovenijo, se poročila z njim in mu kasneje vrnila denar, prepričala, da je s svojega bančnega računa nakazal skupno 33.200 evrov.
 
Pri preiskovanju kaznivih dejanj se je potrdilo, da je oškodovanec v letih 2017 in 2018 na tri različne bančne račune v tujini nakazal skupno 33.200 evrov. Del tega denarja, približno 21.500 evrov, sta prejela na bančne račune kazensko ovadena državljana Nemčije in Velike Britanije. Ženska je za 'opravljeno storitev' del tega denarja zadržala zase.

Kazen do dveh let zapora 

Policisti PP Piran so zoper neznanega storilca v aprilu 2019 na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi suma goljufije. Kriminalisti PU Koper so to kazensko ovadbo konec februarja 2020 dopolnili še s kazensko ovadbo zoper državljana Nemčije in državljanko Velike Britanije zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj pranja denarja, za kar je predpisana zaporna kazen do dveh let.
 
Na območju PU Koper je bilo v preteklih letih več primerov spletnih goljufij in pranja denarja, ki izvira iz goljufij, kar je aktualno tudi v letu 2020. Dobro organizirani storilci z računalniškim znanjem po spletu iščejo potencialne žrtve. Ko te odgovorijo na njihova povpraševanja, jih začnejo zavajati z lažnimi obljubami, da ti na neznane bančne račune nakažejo svoj denar. Žrtve spletnih goljufij storilci zavajajo daljše časovno obdobje, tudi leto in več, ter obljube stopnjujejo, zato so oškodovanci dolgo prepričani, da jim je obljubljeno na dosegu roke, poroča PU Koper.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije