ŠIKANIRANJE V MARIBORU

Opozarjal na nepravilnosti, potem pa se je začela najhujša nočna mora

Policija je ugotovila, da je bil oškodovanec v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal, da bo izgubil službo, ki mu predstavlja edini vir prihodkov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

MARIBOR – Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Maribor so na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu (po členu 197 KZ–1), ki so ga osumljene tri vodilne osebe izobraževalne institucije v Mariboru.

Kazen za očitano kaznivo dejanja je do tri leta zaporne kazni.

Ukinili so njegovo delovno mesto

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so tri vodilne osebe izobraževalne institucije od sredine leta 2015 do konca leta 2016 na različne načine izvajale šikaniranje svojega podrejenega. Tako je bilo ugotovljeno, da so ga omejevali pri opravljanju delovnih nalog, ki so jih sicer od njega zahtevali, prav tako so ga očitno ovirali pri delu. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da so na različne načine omejevali tudi njegovo komunikacijo z drugimi zaposlenimi in ga tudi sicer neenakopravno obravnavali tako v razmerju do sodelavcev kot do vodstva institucije. Na ta način so ga izredno onemogočali pri izvajanju njegovega dela. Svoja ravnanja so odgovorne osebe skupaj ali posamično stopnjevali do te mere, da so oškodovanemu znotraj izobraževalne institucije tudi ukinili delovno mesto in mu zgolj s ciljem, da prikrijejo svoja ravnanja, ponudili nižje vrednoteno delovno mesto.

Policija je ugotovila, da je bil oškodovanec zaradi njihovih ravnanj v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal, da bo službo, ki mu predstavlja edini vir prihodkov, izgubil. Izkazana sta tudi poslabšanje zdravstvenega stanja in zdravljenje kot posledica ravnanja osumljenih.

Opozarjal na nepravilnosti

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so se začela nezakonita ravnanja odgovornih oseb do oškodovanca kmalu po tem, ko je ta znotraj institucije opozarjal na posamezne nepravilnosti, ki jih je vodstvo organizacije želelo prikriti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije