ZAVLAČEVANJE

Morilec na prostost brez kazni?!

Romeo Bajde zavlačuje: na ponovljenem sojenju hotel drugo zagovornico.
Fotografija: Včeraj je nosil masko. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Včeraj je nosil masko. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Na celjskem okrožnem sodišču se ponovljeno sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu, ki je decembra 2015 v bližini vrtca Najdihojca v Velenju zadavil tedanjo partnerico Lidijo Škratek in so ga zato obtožili umora, bliža koncu. A kakšen bo konec, ne ve nihče, saj je tik pred tem, obdolženemu se 22. marca izteče dveletni pripor, nastal nov zaplet. Včeraj so bile namreč že predvidene zaključne besede Bajdetove zagovornice Maksimiljane Kincl Mlakar in tožilke Simone Kuzman Razgoršek, kjer bi lahko slišali, kolikšno kazen predlagata zanj, a je Romeo Bajde v spremstvu paznikov prišel na sodišče hudo bolan, prek ust je imel nameščeno zaščitno masko. Predsedniku senata Zoranu Lenovšku je potarnal, da ima bronhitis in je preveč bolan, da bi lahko sedel v sodni dvorani. Zahteval je, da ga pravosodna policista nemudoma odpeljeta nazaj v celico, saj da ima visoko vročino, vsaj 39 stopinj Celzija.

Pridobiti hoče čas

A to še ni bilo vse. Njegova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar, ki si jo je Bajde v okviru brezplačne pravne pomoči izbral sam, je senat obvestila, da ji je njen klient povedal, da ji ne zaupa več in da je zato podal vlogo za dodelitev drugega zagovornika ali zagovornice. Dejala je še, da sama odločbe o tem še ni prejela, niti ne ve, kakšne razloge je Bajde navedel. A ker je zaupanje med njo in obtoženim očitno porušeno, nima podlage, da ga še naprej zagovarja. »In tega niti ne želim, saj je to njegovo potezo mogoče šteti, kot da mi je preklical pooblastilo za zastopanje,« je dejala Kincl Mlakarjeva.
Maksimiljana Kincl Mlakar je od zdaj Bajdetova odvetnica po uradni dolžnosti. Foto: Mojca Marot
Maksimiljana Kincl Mlakar je od zdaj Bajdetova odvetnica po uradni dolžnosti. Foto: Mojca Marot

Kot je dejal predsednik senata, tudi on (še) ni prejel nobene odločbe, menil pa je, da mora zagovornica nadaljevati delo. Bajde, ki je pogosto kašljal, je povedal, da je prošnjo za razrešitev svoje zagovornice vložil prejšnji teden. Ko ga je predsednik senata pobaral, čemu je to storil, pa je dejal, da ne bo nič več odgovarjal na vprašanja, ker je bolan. Zato je tudi tožilka predlagala senatu, naj ta preveri, kako je z Bajdetovim zdravstvenim stanjem. Kar se tiče zahteve po razrešitvi zagovornice, je tožilka dejala, da si jo je izbral sam in da naj se v pisarni za dodeljevanje brezplačne pravne pomoči preveri, ali ji je pooblastilo res preklical, saj ga brez tega res ne more zagovarjati. »A poudarjam, da si je zagovornico Bajde izbral sam in med postopkom ni imel niti ene same pripombe. Zato je evidentno, da je to storil z namenom, da pridobi čas,« je dejala tožilka Kuzman Razgorškova. In predlagala, da sodišče obtožencu postavi zagovornika po uradni dolžnosti, in to naj bo prav tako Kincl Mlakarjeva, saj je edina, ki lahko zanj pripravi učinkovito obrambo, da mu pravica ne bo kršena.

Danes ga je pregledal zdravnik

Predsednik senata je prekinil obravnavo in zaukazal pravosodnima policistoma, naj Bajdeta odpeljeta v zaporniško ambulanto, kjer naj mu medicinska sestra izmeri telesno temperaturo. Ta je sodniku sporočila, da ima Bajde 38 stopinj Celzija vročine in da bo dobil ustrezno terapijo. Ker zdravnika včeraj ni bilo, ga je ta pregledal šele danes, zato je bila obravnava včeraj prekinjena.
Včeraj je nosil masko. FOTO: Mojca Marot
Včeraj je nosil masko. FOTO: Mojca Marot

Sodnik pa je že odredil, naj Bajdeta še naprej zagovarja odvetnica Kincl Mlakarjeva, in to po uradni dolžnosti. Kakor koli, zadrega je očitno velika, saj se sodišču res mudi. Vsak nov zagovornik bi namreč moral imeti osem dni časa, da prouči zajeten spis in se pripravi na zagovor. Povsem mogoče pa je, da bi Bajde tudi v tem primeru uporabil kakšen nov manever. Če pa sodišče na ponovljenem sojenju Bajdetu ne bo uspelo izreči sodbe do 22. marca, bo pripor zoper njega odpravljen in bo lahko na prostost odkorakal kot nekaznovan, svoboden državljan! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije