PARADA PONOSA

Ministrica ogorčena: sredi Maribora je prišlo do fizičnega napada

Incidentov naj bi bilo več, vsaj ena oseba pa je morala iskati pomoč na urgenci.
Fotografija: Parada ponosa v Mariboru. FOTO: Mladinski Kulturni Center Maribor
Odpri galerijo
Parada ponosa v Mariboru. FOTO: Mladinski Kulturni Center Maribor

Na sobotni paradi ponosa v Mariboru je prišlo do incidentov in nasilja. Posredovati je morala tudi policija, vsaj ena oseba pa je iskala pomoč na urgenci. 

»Fizični napad na Paradi ponosa je nesprejemljiv in vsega obsojanja vreden. Prav tako sovražni govor desne politike, ki s tem legitimira takšna dejanja, namesto da bi jih obsodila. Za boljši svet je potrebno graditi družbo solidarnosti in strpnosti, ne nasilja in razdvajanja,« je zapisala Asta Vrečko, ministrica za kulturo na omrežju X.

Na sobotno dogajanje se odzivajo tudi predstavniki države in civilne družbe. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na družbenem omrežju X podčrtala, da je njeno sporočilo jasno: »Vsak človek, ne glede na svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz, je vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave. Incident na mariborski Paradi ponosa ostro obsojam in pozivam pristojne institucije, da strokovno obravnavajo vsako prijavo nasilja in nestrpnosti, z ustrezno podporo žrtvam. Vedno in povsod se moramo postaviti po robu homofobiji, transfobiji, interfobiji in vsem oblikam nestrpnosti ter vsakršnega nasilja.«

Na urgenco

Parade ponosa sej je po poročanju organizatorjev udeležilo preko 300 ljudi. Nekaj deset nasprotnikov parade je že pred začetkom dogodka prišlo na Trg svobode in v znak protesta razprostrlo slovensko zastavo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med kulturno-umetniškim programom sta se nato po njihovih informacijah nedaleč od Trga svobode zgodila vsaj dva incidenta, v katerih sta bila tarča napada udeleženca parade, ki sta dogodka prijavila policiji. Prav tako so seznanjeni z vsaj enim napadom, ki se je zgodil po zaključku uradnega dela parade, ko so se udeleženci že razkropili po mestu. Vsaj ena oseba je morala poiskati pomoč na urgenci.

V centru so nasilje ostro obsodili. V sporočilu za javnost so zapisali, da je pomembno, da se zoper sovraštvo in diskriminacijo odzovemo takoj, skupaj in povezano. »Hkrati pa takšni dogodki, kot tudi sovražni govor na družbenih omrežjih, ki ga je pred parado (še) več, potrjujejo eno od ključnih sporočil letošnje mariborske Parade ponosa: da so parade, s katerimi opozarjamo na neenakosti v družbi in na nesprejemanje drugačnosti, še vedno potrebne in da je spremembe iz zakonov treba prenesti v družbo. Zakoni so pomembni, pomembni pa so tudi socialni premiki. Šele z združevanjem teorije in prakse bomo na pravi poti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije