BIOLOŠKE SLEDI

Krvnika umorjenega Srečka Marina postavljena na laž

Na sojenju Francu Vajdi in Andreju Bagariju izvedenka za biološke sledi.
Fotografija: Andrej Bagari včeraj ni spregovoril niti besede. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Andrej Bagari včeraj ni spregovoril niti besede. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR - Franca Vajdo in Andreja Bagarija, obtožena za umor Ptujčana Srečka Marina, so pravosodni policisti včeraj pripeljali iz pripornih celic v Mariboru oz. Celju. Sodeč po fotografijah, ki jih je včeraj na glavni obravnavi v rokah držala izvedenka za sledi biološkega izvora dr. Katja Drobnič, se je v stanovanju prvoobtoženega Franca Vajde junija lani zgodil pravi pokol. Kapljice krvi, razmazani krvni madeži in še kaj je razbrati s fotografij, ki so jih takoj po tragediji posneli forenziki.

Začelo se je na terasi

»Glede na videne fotografije sklepam, da se je dogodek začel na terasi. Tam je bilo najmanj sledi,« je petčlanskemu senatu, ki mu predseduje sodnica Katja Kolarič, začela razlagati Drobničeva. Zatem je izvedenka nadaljevala: »Glede na to, da so kapljice krvi tam padale pravokotno na podlago, gre sklepati, da je žrtev stala ali bila sklonjena. Povsem drugače je v notranjosti, kjer so vidni madeži krvi, ki so povrhu še razmazani, in tam je sklepati, da je žrtev nekdo vlekel.« Izvedenka je med drugim pojasnila, da je bila na terasi najmanjša količina sledi in na podestu v notranjosti stanovanja največja, zato gre sklepati, da se je pretep začel zunaj in nadaljeval ter dokončal znotraj.
Zagovornico obtoženega Franca Vajde, odvetnico Brigito Petek, je zanimala predvsem ena stvar: »A bi lahko več odgovorili, če bi se naredila rekonstrukcija dogodkov?« Izvedenka je bila kratka in jedrnata: »Ne.« S tem je taktika obrambe, da bi sodišče prepričala, da naroči rekonstrukcijo dogodkov, padla v vodo, saj je sodnica kmalu zatem predlagani dokazni predlog po rekonstrukciji zavrgla. Na zavrnitev se je odzval Franc Vajda in zaprosil za rekonstrukcijo. A na vprašanje sodnice, kako sta si z odvetnico predstavljala rekonstrukcijo, je začel pojasnjevati: »Ne vem, kaj je bivša žena, ki ima ključe od stanovanja, pospravila.« Sodnica ga je razumela in zastavila podvprašanje: »Torej želite ogled kraja dogodka?« Franc Vajda je začel prikimavati, sodnica pa si je skupaj s člani senata odločitev o možnem ogledu hiše v Dravski ulici 20 na Ptuju do nadaljnjega pridržala.

Psihiater nima časa

Čeprav izvedenka veliko odgovorov na vprašanja, kdo je tepel in s kakšno intenzivnostjo, ni mogla podati, pa je vseeno odgovorila na dvoje pomembnih vprašanj. »Kapljice krvi, ki so jih zavarovali na nogi, kažejo, da je Franc Vajda stal v neposredni bližini žrtve. Če je tepel on ali kdo drug, tega ne morem trditi,« je dejala Drobničeva. S tem je delno padel zagovor Franca Vajde, ki je trdil, da je zaspal in se zbudil šele, ko je bil Srečko Marin že mrtev. Še trdnejši dokaz je izvedenka za sledi biološkega izvora dala, ko je pojasnila, da sta oba najdena odtisa čevljev (tako Vajde kot Bagarija) nastala zelo kmalu po dogodku: »Kri se zelo hitro strdi. In nekdo, ki je stopil v mlako krvi, ne bi pustil odtisa, če bi bila mlaka stara uro ali več.« Ker so poleg krvavih madežev našli tudi odtise superg znamke Scott (pripadale naj bi Andreju Bagariju) in natikačev Salamon (last Franca Vajde) je bilo jasno, da sta bila oba obtožena navzoča med usodnim pretepanjem.
Debata se je včeraj razvila še okrog izvedenca psihiatrične stroke Andreja Pišca. Ta je namreč v svojem izvedenskem mnenju trdil, da oba obtožena v času storitve nista bila bistveno zmanjšano prištevna. Toda na glavni obravnavi je zatem zatrdil drugače in oba obtožena imel za bistveno zmanjšano prištevna. Ker ga je sodišče pozvalo, da se odloči bodisi za eno bodisi za drugo, kot odgovor pa dobilo le kratek odgovor po elektronski pošti, da nima česa dopolnjevati, se je senat odločil, da postavi novega izvedenca psihiatrične stroke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije