SREDI NOČI

Blaž krepko pijan zbil štiri pešce: »Nimam česa tajiti. Priznam krivdo.«

Zgodilo se je konec januarja letos v Spodnjem Hotiču. Sredi noči je Blaž Končar zapeljal čez cesto in direktno v štiri mlade fante.
Fotografija: Blaž Končar se je pokesal in opravičil. FOTO: Aleksander Brudar
Odpri galerijo
Blaž Končar se je pokesal in opravičil. FOTO: Aleksander Brudar

Le slabih 300 metrov pred svojim domom je 51-letni Blaž Končar 28. januarja letos, natančneje pet minut pred eno uro zjutraj, povzročil nesrečo, v kateri so poškodbe utrpeli štirje mladi fantje. Ti so v koloni hodili po bankini, in sicer od Litije proti Kresnicam. Končar pa je zapeljal direktno vanje, saj je v bližini naslova Spodnji Hotič 26 med vožnjo iz Kresnic proti Litiji z opel astro zapeljal čez sredino vozišča in vanje. Trije so se pri tem lažje poškodovali, eden pa hudo. Slednji je med drugim utrpel zvin in nateg vratne hrbtenice.

2,2 promila

»Žal mi je, da se je to zgodilo. Fantom se še enkrat opravičujem,« je pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Čebela dejal Končar, ki pri priznanju krivde, da je tistega dne zagrešil kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, ni prav nič omahoval: »Nimam česa tajiti. Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Priznam krivdo.« Pri celotni zgodbi najbolj bode v oči, da je 51-letnik, ki ima prazen tako kazenski kot prekrškovni list, vozil pod močnim vplivom alkohola. In sicer z 2,2 promila. Še istega dne so mu vzeli vozniško dovoljenje. »Sodišče prosim za nižjo kazen, sploh v delu, ki se nanaša na prepoved vožnje vozila, ker avto potrebujem za opravljanje svoje dejavnosti,« je v zaključnih besedah prosil sodnico.

Prej je že sprejel ponudbo tožilstva, da ob priznanju krivde s sodišča odkoraka s 14-mesečno zaporno kaznijo, ki pa jo lahko odsluži z delom v splošno korist. Hkrati da dobi še stransko kazen, prav tako 14-mesečno prepoved vožnje avtomobila. Pri čemer se mu všteje čas, ko mu je bilo vozniško dovoljenje že odvzeto.

Sodnica se je strinjala, da je predlagana sankcija tožilstva povsem primerna in pravična. FOTO: Blaž Samec
Sodnica se je strinjala, da je predlagana sankcija tožilstva povsem primerna in pravična. FOTO: Blaž Samec

Dve uri dela za dan zapora

Da je prav takšna kazen, kot jo je predlagalo tožilstvo, povsem primerna in pravična, se je na koncu strinjala sodnica. Menila je, da je povsem v okviru sodne prakse. Najvišja možna kazen, ki bi ga lahko doletela, je namreč pet let zapora. Glede na družinske in službene obveznosti in najmanjši vpliv na zasebno življenje pa mu je določila najdaljši možni rok treh let, v katerem lahko delo v splošno korist opravi. Da bo odslužil en dan zapora, bo moral opraviti dve uri družbenokoristnega dela.

Oškodovance, tudi tistega s hudimi telesnimi poškodbami, ki je v tem postopku vložil 7520 evrov vreden premoženjskopravni zahtevek, pa je sodnica napotila na zasebno tožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije