Komentar Mateja Lahovnika: Izredne razmere

Največ bomo naredili za javno zdravje, če se bomo vsi obnašali odgovorno.
Fotografija:
Odpri galerijo

Nova vlada začenja delo v najzahtevnejših razmerah po osamosvojitvi Slovenije in se je dela lotila sistematično z ustanovitvijo kriznega štaba. Žal se koronavirus eksponentno širi tudi zato, ker smo, kot nekatere druge evropske države, v preteklih tednih zamudili z nujnimi preventivnimi ukrepi. Verjetno bi morali že takrat, ko so se mnogi vračali z zimskih počitnic v Italiji, za dva tedna močno omejiti javno življenje tudi pri nas.


Italija je namreč postala središče koronavirusa v Evropi, ker v Lombardiji v tekstilnih podjetjih, ki so v lasti Kitajcev, dela več tisoč ljudi z okuženih območij na Kitajskem. Epidemiologi in matematiki so hitro natančno ugotovili, da se virus širi eksponentno in da torej vsaka zamuda pri ukrepanju močno poveča širjenje okužbe. Žal se na podlagi zakona velikih števil potrjujejo tudi prve ugotovitve, da se 18 odstotkov obolelih sooča z resnimi težavami in da je celo smrtnost več kot dvajsetkrat višja kot pri navadni gripi. Največ bomo naredili za javno zdravje, če se bomo vsi obnašali odgovorno in dosledno upoštevali navodila zdravnikov.

Prvi ukrepi nove vlade so logični. Na predlog epidemiološke stroke se v tej fazi epidemije omejene vire usmerja v pomoč bolnim namesto v testiranje in štetje tistih, ki ne potrebujejo bolniške oskrbe, in se morajo tako ali tako samoizolirati.

Po razpoložljivih podatkih je namreč virus že tako razširjen, da poti okužb ni več mogoče slediti in je zato treba vse sile usmeriti v pomoč bolnim. Humano do čakajočih na meji in najmanj tvegan za prebivalce je projekt nadzorovanih humanitarnih konvojev potnikov in tovornih vozil skozi Slovenijo. Mariborski župan Saša Arsenović, ki ima tudi sam gostinske lokale, se je pravilno odločil in kot prvi župan z odlokom zaprl vse lokale v mestu ter tako pokazal, da je zaščita javnega zdravja v mestu pomembnejša od gospodarstva.

Pozitivno je tudi, da je velika večina poslancev v kriznih razmerah ravnala razumno in se odpovedala razpravi ob imenovanju nove vlade. V času kriznih razmer res ne potrebujemo še političnega cirkusa, ampak več sodelovanja in solidarnosti.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije