NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: En mandat, dva, tri ... šest

V predvolilnem času so bolj prijazni kot med mandatom, stiskajo roke in trepljajo po ramenih.
Fotografija:
Odpri galerijo

Človek bi si ob pogledu na obnovitvena dela cest, pločnikov, mostov ter drugih do nedavna pozabljenih in zanemarjenih družbenih dobrin celo zaželel, da bi bile lokalne volitve kar vsako leto. Res je, to bi bilo precej naporno za nas volilce in tudi za kandidate za župane, ki so pri tem najbolj izpostavljeni, a ideja prinaša kar nekaj koristi.

Na primer, zagotovo bi v enem letu izpuhtelo manj občinskega denarja kdovekam, kot ga izpuhti v štirih letih. Župani ne bi imeli časa udobno sedeti v svojih stolčkih in dokaj avtoritarno voditi občino, čemur smo priča v marsikateri skupnosti. Ne bi se počutili nedotakljivi in neodstavljivi, kot so zdaj, kar bi njihovo osredotočenost na koristi občanov in skupnosti držalo v primerni dinamiki.


Ne bi si lastili občine kot svoje, kar se po številnih mandatih zgodi marsikateremu županu. V predvolilnem času so tudi neprimerljivo bolj prijazni kot med mandatom, spoštljivi, več komunicirajo, stiskajo roke in trepljajo občane po ramenih. Obiskujejo tudi vrtce in otroške zabave pa domove za starejše in vse prireditve za vmesne generacije. Počenjajo stvari, ki jih sicer med mandatom zavračajo, in sklepajo prijateljstva z ljudmi, s katerimi so si bili še do nedavna navzkriž. Skratka, pred volitvami je v slovenskih občinah marsikaj drugače kot sredi mandatov.

Enoletni mandat je seveda utopija. Zaznati pa je težnjo, da se mandati županov podaljšajo na pet let in omejijo na dva mandata. Zveni razumno in smiselno. Deset let je dovolj. To je doba, v kateri župan res lahko marsikaj pokaže in si ponosno pripne vse potrebne medalje za zasluge. Naši aktualni rekorderji pa so župani že šest mandatov, to je 24 let!

Podoba uspešnosti župana se v 24 letih popolnoma izkrivi. S seštevkom občinskih proračunov 24 let boste prišli do velikega kupa denarja, pa vendar ne boste več vedeli, kaj je bilo z njim zgrajenega in urejenega. Po 24 letih tudi sami nehote rečete »župan nam je zgradil pločnik«.

Ni bil župan, volitve so »krive«, denar pa je vaš! Če pa vam župan po 24 letih reče, da še ni opravil vseh nalog, je bilo z njegovim županovanjem nekaj hudo narobe.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije