NA EKS

Karl & Zoki – naša najboljša trgovca

Predvsem pa je Karlu in Zokiju skupno nekaj, kar spodbuja strast, ki se preliva v glasove. Oba brez težav zapojeta Hej, brigade.
Fotografija: Če kdo, potem zna Karl prodajati politični pragmatizem. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Če kdo, potem zna Karl prodajati politični pragmatizem. FOTO: Blaž Samec

Bilo je soočenje. Kamera TV Slovenija ga je v 20-glavi množici prosilcev za volilni glas v nekem trenutku ujela za nekaj sekund. Pokazale so Karla Erjavca, kakršnega ne poznam: videti je bil naveličan in zaskrbljen. Celo tako globoko je zavzdihnil, da je to lahko opazil tudi rekreativni spremljevalec politike.

Bil je ponedeljek. Nekaj je bilo treba storiti, si je takrat, bolj verjetno pa tudi že nekaj dni pred tem, dejal teflonski Karl, ki vam proda teflonsko posodo, tudi če ste prepričani, da je ne potrebujete.

Tako je že v sredo široko nasmejan sedel z do ušes nasmejanim najboljšim lokalnim trgovcem, ki je pred sedmimi leti pogorel na nacionalni politični tržnici. Tako pogorel, da na volitvah tri leta pozneje ni zbral niti treh odstotkov glasov. Zoran Janković je na parlamentarnih volitvah 2014 prejel 288.298 glasov manj kot leta 2011, ko kljub zmagi ni znal sestaviti vladne koalicije.

Ljubljanski župan se zdaj se ponuja kot posrednik pri sestavljanju leve predvolilne koalicije, ki jo je sestavil le z eno parlamentarno stranko. Vse druge pomembne levosredinske stranke so ga zavrnile, kar vrača spomin v leto 2011.

Z obema rokama ga je sprejel stari politični maček Erjavec, ki je Jankovića leta 2014 označil za pravljičarja. Karl je takrat zablestel z več kot desetimi odstotki glasov. Zdaj je zaskrbljen in vzdihuje, ker bi lahko bistveno poslabšal volilni rezultat. Tu je treba iskati vzroke za ustanovitev levega bloka, in ne v vpitju proti Janezu Janši. Slednje lahko prepriča le rekreativne spremljevalce politike.

Zakaj sta torej pakt o levem bloku sklenila naša najboljša trgovca? Karl Erjavec zato, ker je enkrat pakt že ustanovil in se mu je zelo obrestovalo. Celo nekateri profesionalni spremljevalci politike so pozabili, da je Erjavec leta 2014 z Dejanom Židanom sklenil »socialdemokratski blok za vse generacije«. Rezultat: neizkušenemu Židanu, ki še danes za korak zaostaja za političnimi prvokategorniki, je spretno odžrl kar veliko njegovih volivcev, svoje upokojence pa je seveda zadržal. Socialni demokrati so pristali pri najslabšem rezultatu v svoji zgodovini, v Desusu pa pri najboljšem, s tem da so prvič prehiteli SD.

Najspretnejšega nacionalnega političnega trgovca v najnovejšem paktu torej zanima predvsem eno: glasovi ljubljanskih volivcev, oboževalcev župana najlepšega mesta, ki bodo storili tisto, kar jim bo naročil najboljši lokalni trgovec. V tem trenutku vse kaže, da jim bo Zoki sporočil: naš najboljši sosed je Karl. Če bo treba, bo župan s Karlom naredil tudi kakšen selfie, ki bo pristal na predvolilnih plakatih. Če kdo, potem zna Karl prodajati politični pragmatizem, ki mu ga bodo njegovi dozdajšnji volivci večinoma oprostili, večina Jankovićevih volivcev pa bo potlačila dejstvo, da si je drznil najboljšega župana razglasiti za pravljičarja.

Predvsem pa je Karlu in Zokiju skupno nekaj, kar spodbuja strast, ki se preliva v glasove. Oba brez težav zapojeta Hej, brigade, ki še vedno zažiga: »Hej, mašinca, zagodi, naj odmeva povsodi, naš pozdrav iz svobodnih glasov.«

Medtem ko si bo Karl z Zokijem na volitvah 3. junija zagotovil dragoceno eno ali dve odstotni točki več, si upam napovedati, da bo Karl Zokija podprl na jesenskih lokalnih volitvah. Saj niste pozabili, kako ognjevito je pred meseci na predsedniških volitvah podpiral Boruta Pahorja, ki ga je v letih pred tem razglasil za marsikaj, kar je v primerjavi s pravljičarjem mala malica.
Tako sta lahko naša najboljša trgovca, ob teatralnem strašenju pred Janšo, ki vedno prav pride, ko nimaš povedati kaj zelo vsebinskega, zadovoljna vsak s svojim izkupičkom.

Občutek imam, da Karla ne bomo več videli zaskrbljeno globoko vzdihovati. Čeprav se sliši paradoksalno, bo teflonski Karl najbolj zadovoljen, če se mu v levem bloku ne bo nihče pridružil. Tako bo lahko pobral vse Zokijeve glasove.

Karl – naš najboljši trgovec.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije