OGROMNO NESREČ

Skrb za varnost na smučiščih

Na Gorenjskem so letos obravnavali že 52 nesreč smučarjev.
Fotografija: Da bo čim manj takih prizorov. FOTO: GPU
Odpri galerijo
Da bo čim manj takih prizorov. FOTO: GPU

KRANJ –V zadnjih dneh so gorenjski policisti na smučiščih obravnavali 4 smučarske nesreče. V eni je otrok smučar trčil v drugega smučarja, v drugih dveh nesrečah sta smučarja med zavijanjem zaradi nepazljivosti padla sama. Otrok se ni ranil, druga dva udeleženca pa sta si ranila nogi.

Gorenjski policisti so do konca prejšnjega tedna v letošnji smučarski sezoni obravnavali 52 nesreč. V teh nesrečah je bil podan sum na hujše poškodbe, ki se je potrdil v 19 primerih. V približno tretjini (19) nesreč so bili udeleženci otroci ali mladoletniki. V 10 je bil razlog trk med smučarji – trki se dogajajo med vsemi kategorijami po znanju smučanja, v drugih nesrečah pa so smučarji padli sami.

Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin (koleno, golen, gleženj, roke), v nekaj primerih pa so smučarji dobili poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih. V eni od letošnjih nesreč si je smučarka po zdrsu zlomila kolka, ko se je pri sestopanju iz sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobitel!

Ob začetku šolskih počitnic zato policisti opozarjajo na skrb za varnost na smučiščih: smučar naj uporablja smučarsko opremo, ki ustreza njegovemu znanju; priporočljiva je uporaba zaščitne čelade pri vseh starostih smučarjev in deskarjev (za otroke do vključno 14. leta je obvezna); na smučišču je treba upoštevati navodila in FIS-pravila varnega smučanja; smuča se le na označenih in urejenih progah; na smučišču mora vsak paziti nase in na druge. Pri širokem vijuganju je vedno treba kontrolirati smučarje za seboj; alkohol (nad 0,24 mg/l – to je pol promila) ni dovoljen. Pitje alkohola v kombinaciji s smučanjem je zelo neodgovorno in nevarno – upočasnjuje tudi reflekse in povzroča dodatno utrujenost; na progi ne uporabljajte telefonov in bodite posebej pozorni na otroke in smučarje ali deskarje novince.

Pazite tudi na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije