KOŠARKA

Podvig pomlajene Slovenije proti velesili Franciji

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca do velikega uspeha v kvalifikacijah za EP. V Celju so pred 1500 gledalci premagale evropske podprvakinje Francozinje.
Fotografija: Poškodovani Nika Barič in Eva Lisec sta skupaj s soigralkami proslavili izjemen uspeh. Foto: kzs.si
Odpri galerijo
Poškodovani Nika Barič in Eva Lisec sta skupaj s soigralkami proslavili izjemen uspeh. Foto: kzs.si

CELJE  – Če kdo, so junakinje vikenda zagotovo slovenske košarkarice. V Celju so pred 1500 gledalci naredile odločilen korak k že drugi zaporedni uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Tokrat so klonile Francozinje, evropske podprvakinje (68:62). Slovenska reprezentanca je v tekmi 3. kroga kvalifikacij nastopila pomlajena in zdesetkana: brez poškodovanih Nike Barič in Eve Lisec in s sedmimi reprezentantkami ekipe do 20 let, ki je lani postala evropski podprvak. »Moram si nekaj izmisliti, ne bo nam lahko. Poudarek je na tekmi proti Romuniji, proti Franciji moramo biti le pametni,« je že pred tedni razmišljal selektor Damir Grgič. Tekme proti Franciji se ni bal, ni pa mu bilo vseeno, ker je šel v boj oslabljen.
Francozinje so tekmo vzele precej resno. V Celje so prišle dva dni pred tekmo, kar ni ravno praksa, ampak veliko priznanje za Slovenijo, ki pa ni bila gostoljubna na parketu. Strašna energija in obramba na meji osebne napake sta bila Grgičeva aduta, s katerimi se je lotil Francije, ki je prišla v tako rekoč identični zasedbi z zadnjega EP (dodali so le izkušeno Sandrine Grudo). Igra je stekla, vse se je vrtelo okoli Teje Oblak (18 točk, 10 podaj). Vnovič je navdušila naturalizirana Shante Evans (14 točk, 12 skokov), svoje je dodala slovenska mladost. Predvsem pa je Grgič s strokovnim štabom (Jure Kranjc, Slavko Duščak, Predrag Radović) mojstrsko zaprl prostor pod obročem, Francozinje so dosegle skromnih 62 točk. Še več – Slovenija je dobila skok: 41:36. Bolj impresiven je pogled na razmerje skokov v napadu: Slovenija jih je zbrala 20, Francija pol manj! V nasprotju s Prago, kjer je Francija na evropskem prvenstvu spreobrnila tekmo sebi v prid, pa se tokrat Grgičeve igralke zmage niso ustrašile, čeprav se jim je pri 62:51 ustavilo. Sledil je strelski post (62:60), presekala ga je Oblakova. »Pokazalo se je, da imajo ta dekleta nekaj več, kot so imele prejšnje generacije. To so dokazale že z osvojeno medaljo lani na Portugalskem. Zdaj smo tako rekoč igrali z ekipo, ki je v povprečju stara 20 let. Vsa čast dekletom,« selektor ni skrival navdušenja. Z zmago v sredo (v Celju gostuje Romunija) bi bile Slovenke praktično uvrščene na EP. Da bi ekipo dobro pripravil, jih je šef nagradil, prosti nedelji sledi miren ponedeljek, nato psihološka priprava na nov obračun. Grgič to očitno zna. Zato mu je vnovič čestital tudi generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović, ki je navdušeno spremljal sobotno tekmo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije