V NOVI VLOGI

Hajni Blagne mikrofon zamenja za fotoaparat

Razmišlja tudi o razstavi. Že dolgo je navdušen hribolazec.
Fotografija: Hajni na preži FOTO: K. E.
Odpri galerijo
Hajni na preži FOTO: K. E.

Občinstvo ga pozna predvsem kot glasbenika. Hajnija Blagneta. Tisti, ki ga poznajo zasebno, pa vedo, da je tudi navdušenec nad naravo in dober slikar. Prav ti dve njegovi strasti sta se, kot kaže, zlili v eno. Hajni je namreč vse bolj spreten tudi s fotoaparatom. Vendar ne pred objektivom kot glasbenik in estradnik, ampak tudi za njim.
Javorniški slap FOTO: Hajni Blagne
Javorniški slap FOTO: Hajni Blagne

Postal je, vsaj tako pravijo poznavalci, mojster za fotografiranje narave ter življenja v njej. »Fotografiranje je zadnje čase moj hobi za odklop. Najraje škljocam tako imenovani wildlife, če se pokaže kakšna možnost,« pravi. Nad fotoaparatom in beleženjem motivov ga je navdušil slikarski kolega Andrej Tavčar, ki je sicer zelo dober fotograf.

Hajni je že dolga leta navdušen hribolazec, med drugim aktivno sodeluje pri čiščenju gorskih poti, za pohodnike je postavil nekaj klopi in podobno, zato izbor narave za fotografski motiv nikakor ni presenečenje. A pohajkovanje po gorah, včasih tudi plezanje, je nekaj povsem drugega kot fotografiranje.
Gams FOTO: Hajni Blagne
Gams FOTO: Hajni Blagne


»Najprej se mi je ideja, da bi nekje v gozdu zamaskiran čepel dolge ure in čakal na posnetek, zdela dokaj nesmiselna, kar je bržkone logično in razumljivo. No, zdaj pa pri tem zelo uživam, ne glede na izplen,« doda. Tudi če se zgodi, da ni prilike za dober posnetek, je opazovanje vedenja živali odlična stvar ne le za odklop, ampak tudi za širjenje obzorja, spoznavanje našega doma, narave in občudovanje tega.
 

Fotografiranje kot način vedenja

»Opazovanje in fotografiranje živali obvezno spremlja poseben način vedenja. Če hočeš dober posnetek, pogosto ni dovolj le potrpežljivo čakanje, ampak se moraš znati vklopiti v naravo oziroma okolje in biti nemoteč. Tudi primerna obleka je nujna, takšna, da se čim bolj zliješ z okolico. To pa nikakor ni lahko in za vsakogar. V bistvu je podobno ribarjenju. Dogaja se, da čakaš in čakaš in vztrajaš, pa trud na koncu ni poplačan in ostaneš praznih rok. Spet drugič pa komaj sedeš in se namestiš, pa posnetki že kar letijo,« pove.
Bled FOTO: Hajni Blagne
Bled FOTO: Hajni Blagne

Da ima zares oko in roko za fotografije narave ter živalstva, je pravzaprav dojel iz mnenja tistih, ki so jih videli. »Nekaj jih imam na ogled na spletni strani Foto narava, nalagati sem jih začel šele pred kratkim. Vesel sem, da jih lahko pokažem tudi drugim in da so ljudem všeč. Morda pa sčasoma nastane razstava, kdo ve. In prav mogoče pri kom spodbudim drugačno razmišljanje ter odnos do sveta okoli nas,« še doda. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije