ŽALOVANJE

Danski princ umrl v spanju

Preminil je danski princ Henrik, ob njem so bili žena in oba sinova. Žalovanje bo trajalo mesec dni, kje bo pokopan, še ni znano.
Fotografija: Francoz je umrl v torek, star je bil 83 let. Foto: AP
Odpri galerijo
Francoz je umrl v torek, star je bil 83 let. Foto: AP

Danska žaluje: umrl je 83-letni princ Henrik, mož kraljice Margrethe. Francozu po rodu so lani diagnosticirali demenco, konec januarja pa so ga hospitalizirali zaradi pljučnice. Konec prejšnjega tedna se mu je zdravje zelo poslabšalo, zaradi tega se je njegov sin princ Frederik, član Mednarodnega olimpijskega komiteja, nemudoma vrnil iz Koreje v domovino.
V torek dopoldne so Henrika iz københavnske bolnišnice prepeljali domov, saj je hotel zadnje trenutke preživeti v domačem okolju, je sporočila palača; umrl je ob 23.18 v spanju, ob njegovi postelji so bili žena in oba sinova, princa Frederik in Joachim, ki imata skupaj osem otrok. Palača je oznanila mesec dolgo žalovanje, v tem času bodo člani kraljeve družine nosili črna oblačila, javnih dogodkov pa se ne bodo udeleževali. Podrobnosti o pogrebu še niso znane. Princ Henrik je avgusta lani dvignil veliko prahu z izjavo, da ni enakopraven s svojo ženi in zato noče biti pokopan ob njej v katedrali, kjer so pokopani vsi danski kraljevi. Kraljica je sicer že dala izdelati poseben sarkofag zase in svojega moža.

Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat se je rodil 11. junija 1934 na jugozahodu Francije grofu in grofici, z dansko prestolonaslednico se je poročil 1967. Henri je postal Henrik in prestopil v luteransko vero. Ko je njegova žena postala kraljica, ni dobil naziva kralj, ampak princ spremljevalec. Večkrat je razburjal z izjavami; kmalu po poroki je na glas povedal, da v šeškanju ne vidi nič slabega, v 80. letih je povedal, da bi raje dobival plačo, kot da se mora zanašati na ženino žepnino, v intervjuju leta 2002 je izjavil, da se počuti odrinjenega v lastnem domu, ne samo zaradi žene, ampak tudi sina: Frederik je na novoletnem sprejemu gostil tuje diplomate namesto mame, ki si je zlomila kolk. »Več let sem bil številka 2, zdaj pa nočem nenadoma postati številka 3, nekakšen nadležen privesek.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije