ZLATI GLOBUSI

Za zlati globus se je zahvalil hudiču

Kljub petim nominacijam je film Zvezda je rojena prejel le kipec za najboljšo pesem. Glasno so zadoneli zmaga Glenn Close, poraz Lady Gaga in zahvalni govor Christiana Bala.
Fotografija: Za eno večjih presenečenj večera je poskrbela Glenn Close, dobitnica globusa za glavno žensko vlogo. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Za eno večjih presenečenj večera je poskrbela Glenn Close, dobitnica globusa za glavno žensko vlogo. Foto: Reuters

Los Angeles se je včeraj odel v zvezdniški sijaj in z razglasitvijo dobitnikov zlatih globusov napovedal, kaj se nam obeta 25. februarja na podelitvi najodličnejših oskarjev. Večer je bil poln presenečenj. Vsaj če sodimo po tem, da sta skoraj vsako razglasitev zmagovalca v posamezni kategoriji spremljala osuplost in nejevera.
V nasprotju s pričakovanji je na podelitvi zlatih globusov najbolj zasijal biografski film o Freddyju Mercuryju. Foto: reuters
V nasprotju s pričakovanji je na podelitvi zlatih globusov najbolj zasijal biografski film o Freddyju Mercuryju. Foto: reuters

Kajti čeprav sta za favorita veljala politična komedija Vice, ki je imela kar šest nominacij, ter Zvezda je rojena z eno manj, sta na koncu potegnila kratko, s skupaj le dvema kipcema. In čeprav jih je največ, tri, odnesla Zelena knjiga, je v nasprotju s pričakovanji mnogih kot glavni zmagovalec večera najbolj zasijal biografski film Bohemian Rhapsody z dvema najodličnejšima nagradama, kipcem za naj film in za najboljšega igralca.
 

Bal se je polomije


Ko je Bradley Cooper sedel na režijski stolček svojega režijskega prvenca Zvezda je rojena, v katerem je odigral tudi glavno moško vlogo, si ni obetal veličine. Nasprotno. Le upal je, da ne bo pogorel na celi črti: »Ko se lotiš pisanja scenarija in režije, ko skušaš povedati neko zgodbo, se odpreš in si ranljiv. Sanjalo se mi ni, kaj pričakovati, a sem vedel, da moram poskusiti, čeprav sem le upal, da se vse skupaj ne bo izkazalo za velikansko polomijo.«
Alfonso Cuaron je s filmom Roma dokazal, da je glavni favorit za oskarja.
Alfonso Cuaron je s filmom Roma dokazal, da je glavni favorit za oskarja.

Filma pa niso sprejeli le filmski sladokusci, ampak tudi kritiška srenja. A čeprav si je na 76. podelitvi zlatih globusov obetal vsaj katero prestižno odličje, je obveljal za največjega osmoljenca večera. Lovoriko najboljšega filma v kategoriji drame mu je odnesla zgodba o prvem glasu skupine Queen, ki je odkorakala tudi s kipcem za najboljšo moško vlogo, saj je Rami Malek v vlogi Freddyja Mercuryja pometel z močno konkurenco, tudi s Cooperjem in Williamom Dafoejem. (Skoraj) praznih rok je ostala tudi Lady Gaga, ovenčana z nominacijo za najboljšo žensko vlogo v filmu Zvezda je rojena, a ji je zmago odnesla Glenn Close s filmom Žena.

Ne le v nasprotju s pričakovanji večine, ampak tudi dobitnice, ki ji je ob omembi svojega imena v šoku zastala sapa, oči pa se napolnile s solzami. »Včasih se mi je zdelo, da v življenju nisem dosegla ničesar. A bolj se ne bi mogla motiti. Od žensk se pričakuje, da skrbimo za druge, a moramo najti tudi osebno zapolnitev in zadovoljstvo ter slediti svojim sanjam,« je v zahvalnem govoru dejala Closova, prepričana, da si boljše poti, kot je igra, ne bi mogla izbrati.
Lady Gaga se je izmuznil kipec za naj žensko vlogo, a je prejela odličje za najboljšo pesem. Foto: reuters
Lady Gaga se je izmuznil kipec za naj žensko vlogo, a je prejela odličje za najboljšo pesem. Foto: reuters

A če je občinstvo čutilo njeno ganjenost ter jo nagradilo s stoječimi ovacijami, je bil Christian Bale tisti, ki je s svojim zahvalnim govorom morda najbolj šokiral. »Hvala satanu za navdih, kako odigrati to vlogo,« se je zahvalil princu podzemlja in mu deloma pripisal zasluge, da je med svojimi stanovskimi kolegi in rivali najbolj zablestel v vlogi nekdanjega ameriškega podpredsednika Dicka Chenyja v filmu Vice. Med ženskami je v kategoriji komedije ali muzikala najbolj prepričala Olivia Colman kot kraljica Anna v filmu Najljubša.
 

Spet nagrada Michaelu Douglasu


Med dramami se je torej najbolje odrezal film Bohemian Rhapsody, v kategoriji najboljše komedije ali muzikala je najbolj prepričala Zelena knjiga, med tujejezičnimi filmi je najbolj zasijal Roma izpod režijske taktirke Alfonsa Cuarona, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo. Največkrat nagrajena Zelena knjiga je odnesla nagrado tudi za najboljši scenarij, zaradi Mahershala Alija pa še kipec za najboljšo moško stransko vlogo, medtem ko je v tej isti kategoriji, a na nasprotnem polu, kot naj stranska igralka slavila Regina King v filmu If Beale Street Could Talk.


Zmagovalci filmske produkcije so postregli s prenekaterim presenečenjem, malce manj pa je vršalo med podelitvijo najzaslužnejših v televizijski produkciji. Največkrat nominiran Umor Giannija Versaceja: Ameriška zločinska zgodba je domov odšel s kipcema za najboljšo miniserijo in zaradi Darrena Crissa s kipcem za najboljšo glavno vlogo v miniseriji, med dramskimi nadaljevankami je zmagala serija Američani, v kategoriji komične ali glasbene serije pa je slavila The Kominsky Method, ki je tudi Michaelu Douglasu prvič po letu 1988 prinesla odličje za glavno moško vlogo. Z igro sta z glavnima vlogama kritiško srenjo najbolj prepričala Sandra Oh v kriminalni nadaljevanki Killing Eve ter Richard Madden v Bodyguardu. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas