POROKE

Včasih poroke sklepala diplomacija, danes ljubezen

Zvezam kronanih in navadnih smrtnikov nasprotoval dvor, a tudi državljani.
Fotografija: Kate so nemudoma vzljubili tako člani kraljeve družine kot Otočani in poroki z Williamom ni nihče nasprotoval. FOTO: GettyImages
Odpri galerijo
Kate so nemudoma vzljubili tako člani kraljeve družine kot Otočani in poroki z Williamom ni nihče nasprotoval. FOTO: GettyImages

V soboto ko končno nastopil dan, ki ga v Veliki Britaniji in po svetu nestrpno pričakujejo: vzela se bosta princ Harry in nekdanja ameriška igralka Meghan Markle.

Ta v sebi nima niti kapljice modre krvi, kar bi ji nekoč zaprlo vrata med kraljeve, a časi se spreminjajo in v zadnjih desetletjih se je nabralo kar več žensk in moških, ki so se rodili v navadnih družinah, po poroki pa postali del svetovne dvorne elite. Kraljeve poroke so bile nekoč bolj kot posledica ljubezni stvar diplomacije; z združitvijo dveh močnih vladajočih družin so se denimo utrjevale ali spreminjale meje med državami, povečali so se bogastvo, moč in vpliv. No, že dolgo ni več tako.

Morda najbolj znana običajna ženska, ki je s poroko postala princesa, je Grace Kelly. Ameriška igralka je na filmskem festivalu v Cannesu v Franciji spoznala monaškega princa Rainierja in mu zmešala glavo. Komaj leto potem, ko sta se spoznala, sta bila že zaročena, a njuno življenje, ki je bilo videti kot pravljica, je bilo menda vse prej kot to.

Rainierja je družina silila v poroko, s komer koli že, saj je moral monarhiji čim prej zagotoviti naslednika, sicer bi kneževino priključili Franciji. Grace pa je iskala primernega moža, ki bi ustrezal njeni aristokratski in zelo zahtevni družini. Princ jim je bil seveda pogodu in zgodilo se je, kar so mediji takrat poimenovali poroka stoletja. Grace Kelly je umrla leta 1982, ko je med vožnjo doživela možgansko kap in zapeljala s ceste. Hudo ranjeno so odpeljali v bolnišnico, a je dan pozneje izgubila bitko za življenje.

Tudi Sonja Haraldsen se je rodila kot običajna državljanka v Oslu, nato pa je spoznala norveškega kralja Haralda V. in se z njim poročila. Ker ni bila modre krvi, sta morala zvezo več let skrivati, saj so ji nasprotovali člani kraljeve družine in Norvežani. Harald, takrat še princ, se je zaradi izbranke pogosto pričkal z očetom, večkrat je celo zagrozil, da se bo odrekel prestolu, da bi le ostal z ljubeznijo svojega življenja. No, tega ni bilo treba, njegovi starši so se le omehčali in par si je večno zvestobo obljubil leta 1968.

S povsem navadnim državljanom se je poročila tudi švedska prestolonaslednica, princesa Victoria. Daniela Westlinga, lastnika telovadnice, v katero je zahajala, je spoznala leta 2001 in devet let pozneje sta bila poročena. Takrat so bili že drugi časi in bodoča kraljica ni imela težav. Po njenih stopinjah je zakorakala tudi njena sestra, princesa Madeleine, ki se je poročila z ameriškim poslovnežem Christopherjem O'Neillom. Spoznala ga je v New Yorku kmalu potem, ko je razdrla zaroko z Jonasom Bergströmom, odvetnikom, s katerim sta bila v zvezi sedem let, a je izvedela, da ji ni bil zvest.

Akihitu in Mičiko ni bilo lahko. FOTO: Reuters
Akihitu in Mičiko ni bilo lahko. FOTO: Reuters

Tudi japonski cesar Akihito se je zaljubil v navadno državljanko Mičiko Šoda, ki jo je spoznal med partijo tenisa. Japonsko plemstvo je njuni ljubezni močno nasprotovalo, a vrhovno sodišče jima je kljub temu dalo zeleno luč za poroko in 1959., dve leti potem, ko sta se spoznala, sta se vzela.

Modre krvi nista niti Maxima, žena nizozemskega princa Willema-Alexandra, in Letizia, ki je poročena s španskim kraljem Felipejem, med najbolj znanimi pa je zagotovo aktualna vojvodinja Cambriška, Kate. Princa Williama je hči poslovneža in nekdanje stevardese spoznala na fakulteti in leta 2011 sta se poročila. Kate je nemudoma očarala tako Williamovo družino kot Britance, njuni zvezi ni nasprotoval nihče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije