Odrekel se je očetovi zapuščini

Španski kralj Felipe noče denarja svojega očeta, ki se je znova znašel sredi škandala. Španci ne podpirajo njegovega razsipnega življenja, grozi mu tudi finančna preiskava.
Fotografija: Kralj je moral zaradi škandalov odstopiti, a ga kot kaže ni izučilo. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Kralj je moral zaradi škandalov odstopiti, a ga kot kaže ni izučilo. FOTO: Guliver/getty Images

Španski kralj Felipe noče denarja svojega očeta, ki se vedno bolj zapleta v škandale. Nekdanji kralj Juan Carlos se je znašel v nemilosti španske javnosti, potem ko se je izvedelo, da brezglavo troši davkoplačevalski denar, poleg tega Felipejevemu očetu, ki je Španiji vladal 39 let, grozi še preiskava švicarskega finančnega urada. Aktualni kralj pa se ni le odrekel zapuščini, očetu je odvzel tudi pokojnino, ki znaša 194.000 evrov na leto. Ukrepe je kralj sprejel, ko se je izvedelo, da je 82-letni Juan Carlos leta 2008 od Savdske Arabije na bančni račun v eni od davčnih oaz prejel slabih sto milijonov evrov, a nekdanji monarh tega ne želi komentirati. Vsi škandali Juana Carlosa mečejo slabo luč na sicer zelo priljubljeno kraljevo družino, zato mnogi menijo, da se želi Felipe s tem, ko se je odpovedal zapuščini in očetu odrekel ugodnosti, ki mu kot nekdanjemu vladarju pripadajo, oddaljiti od očeta ter narodu sporočiti, da tovrstnega početja ne podpira in ne tolerira.

Lov na slone in korupcija

Juan Carlos je bil za časa vladanja izjemno uspešen pri stabilizaciji države. Znal je pomiriti strasti, sploh v Baskiji in Kataloniji, na
Felipe se želi z ukrepi oddaljiti od očeta, so prepričani mnogi.
Felipe se želi z ukrepi oddaljiti od očeta, so prepričani mnogi.
območjih, kjer so ljudje želeli osamosvojitev. Prav tako je leta 1981 bistveno pripomogel k temu, da se ni zgodil državni udar. Ljudje so ga imeli radi in še nekaj let pred njegovim odstopom je bil zelo priljubljen, nato pa so se začele težave. Leta 2012 se je odpravil v Bocvano na lov na slone in sprožil vsesplošno zgražanje javnosti, ko se je izvedelo še, da sta se njegova hči Cristina in njen mož znašla sredi obtožb o korupciji, pa je šlo vse le še navzdol in moral je odstopiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije