POROKA

Ne bo več dolgo princesa

Ajako se bo poročila z navadnim smrtnikom.
Fotografija: Mako in Kei Komura sta zaroko oznanila jeseni lani. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Mako in Kei Komura sta zaroko oznanila jeseni lani. FOTO: REUTERS

Princesa Ajako, hči pokojnega princa Takamode, je že druga članica japonske kraljeve družine, ki se je v zgolj enem letu zaročila z običajnim smrtnikom, kar pomeni, da bo po poroki izgubila plemiški naziv. Septembra lani je enako storila princesa Mako, najstarejši otrok vladarja Akihita, ki bi se morala poročiti letos, a so poroko po zadnjih informacijah z japonskega dvora prestavili na leto 2020. Ajako pa ne bo čakala tako dolgo.

Z 32-letnim ladijskim delavcem nameravata pred oltar stopiti konec oktobra. Keia Morijo je 27-letnica spoznala komaj decembra lani, predstavila pa ju je kar njena mama princesa Pakamodo. V japonski kraljevi družini sicer moških potomcev ni na pretek, tradicija pa veleva, da lahko prestol dedujejo samo oni.
Princesa Ajako se bo poročila konec oktobra.
Princesa Ajako se bo poročila konec oktobra.

Moški ob poroki z navadnimi smrtnicami tudi ne izgubijo plemiškega naziva. Akihita bo na čelu Japonske nasledil njegov najstarejši sin, princ Naruhito, ki pa nima moškega naslednika. Tako je za njim v vrsti za prestol njegov mlajši brat Akišino, za njim pa lahko vladar postane Akišinov sin, ki je star komaj deset let.

Akihito ima še tri vnukinje, zato mnoge skrbi, kaj bo z monarhijo, ki so ji kar 2600 let nepretrgoma vladali moški. Mnogi predlagajo, da bi se vladati dovolilo tudi ženskam, a tradicionalisti v japonski vladi, vključno s premierom Šinzom Abejem, temu ostro nasprotujejo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije