Moja draga karantena, festival za zdravnike

Podelitev emmyjev je padla v vodo. Pred odpovedjo tudi filmski festival v Cannesu.
Fotografija: Usoda filmskega festivala je negotova. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Usoda filmskega festivala je negotova. FOTO: Guliver/getty Images

Še pred nekaj dnevi je bil Thierry Fremaux, direktor filmskega festivala v Cannesu, kljub množičnemu odpovedovanju dogodkov po svetu zaradi širjenja novega koronavirusa optimističen, da ni moč napovedati, v katero smer in kako se bodo stvari odvijale do maja, ko v francoskem Cannesu razvijejo rdečo preprogo in pozdravijo največja imena filmskega sveta. Upal je, da bo virus izzvenel, podobno je pesti še dober teden nazaj stiskal predsednik festivala Pierre Lescure. "Ostajamo dokaj optimistični in upamo, da bo epidemija vrhunec dosegla konec marca ter da bomo aprila že lahko svobodneje zadihali."

Festival kratkih filmov na spletu FOTO: Press
Festival kratkih filmov na spletu FOTO: Press

A zavedajoč se razmer in odgovornosti, je upravni odbor enega najpomembnejših filmskih festivalov sklenil, da ga je edino pravilno prestaviti. Nekateri kot nadomestni čas prireditve omenjajo konec junija in začetek julija, mnogi pa dvomijo, da bo organizatorjem letos uspelo izvesti prestižni dogodek. Zaradi koronavirusa so bila namreč po vsem svetu ustavljena številna snemanja filmov. Odločitev bodo prireditelji sprejeli v skladu z dogovorom s francosko vlado, mestnimi oblastmi in filmskimi ustvarjalci.

Če in ko ga bodo lahko izvedli, pa si bo tisti termin nemudoma sprostil tudi ameriški režiser Spike Lee, saj so ga izbrali za predsednika žirije letošnjega 73. festivala, s čimer se je v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti režiser na čelu canske. "Stvari, ki jih ljubimo, smo morali postaviti na stranski tir. Kajti svet se je spremenil in ljudje umirajo. To ni film ali šala. Podpiramo potezo, da se festival prestavi," je dejal Lee, a dodal, da bo brez dvoma na voljo, ko se bo prižgala zelena luč. "Ne pozabimo namreč, da gre za enega največjih filmskih festivalov, ki je oder svetovne kinematografije in na katerem bom prvi temnopolti predsednik žirije!" Do tedaj pa bo molil, da virus premagamo, najdemo cepivo in se postavimo na noge, tako čustveno in telesno kot gospodarsko.
 

Kratki filmi, veliko srce


Medtem ko odločajo o usodi festivala v Cannesu, pa so organizatorji podelitve emmyjev, ki je najbolj čislano odličje televizijske produkcije, že sprejeli odločitev, da spektakla letos ne bo. "Slavnostne prireditve za 2000 povabljencev ne moremo izvesti, o tem sploh razmišljati bi bilo neodgovorno. A razmišljamo, kako bi tiste, najbolj zaslužne v televiziji v minulem letu, počastili. Nagrade bodo prišle v zaslužne roke. Še naprej ocenjujemo in presojamo, da bomo pozneje spomladi lahko objavili imena nominirancev," so sporočili.

Spike Lee je že bil nagrajen v Cannesu. FOTO: Guliver/getty Images
Spike Lee je že bil nagrajen v Cannesu. FOTO: Guliver/getty Images

Zanimivo, da se je v izrednih razmerah rodil nov festival. Selektorji največjih, kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno in drugih, so združili moči in ustanovili festival kratkega filma My Darling Quarantine, ki v celoti poteka na spletu prek platforme Talking Shorts. Začel se je prejšnji teden in bo trajal, dokler bodo morali ljudje zaradi koronavirusa ostajati doma. Njegov cilj ni le, da bi ljudje lažje zdržali doma, z njim zbirajo denar za Zdravnike brez meja in za neodvisne kulturne organizacije in delavce, ki bodo zaradi posledic epidemije potrebovali finančno pomoč.


"Ta festival je naše prizadevanje, da nadaljujemo to, kar radi počnemo – zbiramo in prikazujemo sijajne kratke filme –, obenem pa zbiramo sredstva za različna združenja, ki jim že zdaj primanjkuje denarja, da bi lahko normalno funkcionirala in reševala človeška življenja. Prav tako želimo ponuditi oporo kulturnim organizacijam, ki jih bo ta situacija najbolj prizadela," pravi njegov pobudnik Enrico Vannucci, svetovalec za kratki film filmskega festivala v Benetkah in selektor pri Torino Short Fim Market, ki je trenutno v karanteni na severu Italije. Festival je pozval strokovnjake iz sveta kratkega filma, da predlagajo naslove na temo distopije. Tako bo vsak teden na sporedu program sedmih kratkih filmov, za katere lahko občinstvo glasuje. Gledalci bodo lahko prispevali tudi denar prek spletne strani GoFundMe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije