SAMOMOR
Kuharski mojster svoj konec napovedal že februarja?
Anthony Bourdain se je boril z depresijo. V hotelski sobi se je obesil s pasom kopalne halje.
Odpri galerijo
Pristno dojemanje kulinarike v neposredni povezavi z odkrivanjem čudovitih kotičkov sveta, iskrenost o notranjih bojih v življenju, njegova preprostost in sproščenost so bile le nekatere lastnosti, s katerimi si je pridobil širok spekter gledalcev po vsem svetu. Kuharski mojster in zagrizen pustolovec Anthony Bourdain je z lahkoto dosegel, da so mu gledalci jedli z roke, in na lastnih brbončicah začutili okus vsakega grižljaja, ki ga je pridržal k ustom.
Nato pa šok – v sobi francoskega hotela, kjer je bival med snemanjem novih epizod priljubljene oddaje Parts Unknown (Neznani deli), so ga našli neodzivnega. Že dan prej ga ni bilo na večerjo, v petek zjutraj pa ga je v sobi obiskal njegov tesni prijatelj, francoski chef Eric Ripert, s katerim je nazadnje sodeloval pri nastajanju novih okusov za male zaslone.
»Vedno se vrnem, obiščem hčerko, razpakiram, na novo spakiram, posnemam normalno življenje, kar mi je v posebno veselje,« je povedal zvezdnik. A da bi obstal na mestu, ni prišlo v poštev. »Nad tem sem že obupal. Sem poskusil, a mislim, da sem preveč nervozen, nevrotičen, nenehno moram biti v pogonu,« je dejal in razložil, da bi pred leti morda imel drugačen odgovor. »Morda bi se lahko prepričal, da me bo osrečevalo poležavanje v viseči mreži ali vrtnarjenje. A zdaj vem, da to ni mogoče. Mislim, da bom še umrl med delom,« je preroško napovedal že februarja. A nihče ni slutil, da si bo slavni kuhar, ki je navzven kazal vedro podobo, sodil sam.
Enainšestdesetletnik se je boril z depresijo, prav ta pa naj bi ga privedla do krutega dejanja, da se je v hotelski sobi v Strasbourgu obesil s pasom kopalne halje.
»Anthony se je v celoti predal vsemu, kar je počel. Njegov briljantni, neustrašni duh se je dotaknil mnogih in jih navdihnil, njegova dobrota je bila brezmejna. Bil je moja ljubezen, moja skala, moj zaščitnik. Popolnoma sem šokirana. V mislih sem z njegovo družino,« je zapisala na družabnem omrežju. Ob tragični novici je završalo z vseh koncev. Hvala, ker si nam pokazal svet, se gurmanskemu virtuozu zahvaljujejo številni oboževalci. Z zapisi in fotografijami so se mu poklonili slavni, sodelavci in kolegi, ki so z njim uživali za obloženimi mizami, med njimi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, s katerim sta obedovala v Vietnamu.
»Nizek plastičen stol, poceni, a slastni rezanci in mrzlo hanojsko pivo. Tako mi bo Tony ostal v spominu. Učil nas je o hrani, a še pomembneje, naučil nas je, kako nas hrana lahko poveže in ustvari občutek, da nas je malo manj strah nepoznanega,« je zapisal kot eden številnih, ki bodo pogrešali mojstra okusov.
250
dni na leto je preživel na poti,kjer je zbiral utrinke in okuse, da jih je lahko zlil v svoje delo. Kuharski mojster in pustolovec je z lahkoto dosegel, da so mu gledalci jedli z roke, in na lastnih brbončicah začutili okus vsakega grižljaja, ki ga je pridržal k ustom.
Nato pa šok – v sobi francoskega hotela, kjer je bival med snemanjem novih epizod priljubljene oddaje Parts Unknown (Neznani deli), so ga našli neodzivnega. Že dan prej ga ni bilo na večerjo, v petek zjutraj pa ga je v sobi obiskal njegov tesni prijatelj, francoski chef Eric Ripert, s katerim je nazadnje sodeloval pri nastajanju novih okusov za male zaslone.
»Še umrl bom med delom«
Vselej je govoril, da se ne bo upokojil, saj da ne utegne. »Ekipa oddaje Parts Unknown je postala moja disfunkcionalna družina,« se je pošalil v enem od intervjujev. Zaradi zbiranja utrinkov in odkrivanja svežih kulinaričnih zgodb je namreč z njimi na poti preživel približno 250 dni na leto. A pet dni na mesec si je vedno rezerviral za New York, kjer je obiskal 11-letno hčerko Ariane, ki se mu je rodila v zakonu z bivšo ženo Ottavio Busia.»Vedno se vrnem, obiščem hčerko, razpakiram, na novo spakiram, posnemam normalno življenje, kar mi je v posebno veselje,« je povedal zvezdnik. A da bi obstal na mestu, ni prišlo v poštev. »Nad tem sem že obupal. Sem poskusil, a mislim, da sem preveč nervozen, nevrotičen, nenehno moram biti v pogonu,« je dejal in razložil, da bi pred leti morda imel drugačen odgovor. »Morda bi se lahko prepričal, da me bo osrečevalo poležavanje v viseči mreži ali vrtnarjenje. A zdaj vem, da to ni mogoče. Mislim, da bom še umrl med delom,« je preroško napovedal že februarja. A nihče ni slutil, da si bo slavni kuhar, ki je navzven kazal vedro podobo, sodil sam.
Enainšestdesetletnik se je boril z depresijo, prav ta pa naj bi ga privedla do krutega dejanja, da se je v hotelski sobi v Strasbourgu obesil s pasom kopalne halje.
Razblinjal strah pred nepoznanim
Gurman in svetovni popotnik je tudi svojo zadnjo ljubezen našel med delom. V Rimu, kjer je snemal za oddajo, se je zaljubil v 20 let mlajšo italijansko igralko Asio Argento, hčerko mojstra grozljivk Daria Argenta, ki je z njim sodelovala pri več epizodah, tudi pri zadnji v francoski Alzaciji, za katero ni niti slutila, da bo poslednja.»Anthony se je v celoti predal vsemu, kar je počel. Njegov briljantni, neustrašni duh se je dotaknil mnogih in jih navdihnil, njegova dobrota je bila brezmejna. Bil je moja ljubezen, moja skala, moj zaščitnik. Popolnoma sem šokirana. V mislih sem z njegovo družino,« je zapisala na družabnem omrežju. Ob tragični novici je završalo z vseh koncev. Hvala, ker si nam pokazal svet, se gurmanskemu virtuozu zahvaljujejo številni oboževalci. Z zapisi in fotografijami so se mu poklonili slavni, sodelavci in kolegi, ki so z njim uživali za obloženimi mizami, med njimi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, s katerim sta obedovala v Vietnamu.
»Nizek plastičen stol, poceni, a slastni rezanci in mrzlo hanojsko pivo. Tako mi bo Tony ostal v spominu. Učil nas je o hrani, a še pomembneje, naučil nas je, kako nas hrana lahko poveže in ustvari občutek, da nas je malo manj strah nepoznanega,« je zapisal kot eden številnih, ki bodo pogrešali mojstra okusov.