SEDMA UMETNOST

Anthony Hopkins: dobil bo najtežjo filmsko nagrado na svetu

Na Švedskem se mu bodo priklonili z odličjem za življenjsko delo. Samu Mendesu vizionarska nagrada.
Fotografija: Ena najbolj nepozabnih filmskih upodobitev je Hopkinsu uspela v srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo. FOTO: Press
Odpri galerijo
Ena najbolj nepozabnih filmskih upodobitev je Hopkinsu uspela v srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo. FOTO: Press

Švedska prestolnica se je v teh dneh spremenila v filmsko središče Evrope. Sredi tega tedna so v Stockholmu namreč razvili rdečo preprogo mednarodnega filmskega festivala, ki je zaživel že leta 1990 ter v naslednjih treh desetletjih pozdravil nekatera največja imena sedme umetnosti. Med drugimi so tamkajšnji festivalski žarometi osvetlili filmske težkokategornike, kot so Dennis Hopper, Lauren Bacall, Gena Rowlands, Susan Sarandon, Ang Lee, Roman Polanski, Terry Gilliam, David Lynch, Elia Kazan, Francis Ford Coppola in Uma Thurman. Letos bo največ pozornosti deležen sir Anthony Hopkins, ki bo zaradi izjemne igralske poti prejel nagrado za življenjsko delo.

Skandinavsko premiero bo na festivalu doživela drama Sin. FOTO: Press
Skandinavsko premiero bo na festivalu doživela drama Sin. FOTO: Press

Najtežja filmska nagrada

Je sin preprostega valežanskega peka, a si je podjarmil Hollywood. V šestih desetletjih, kolikor jih je Hopkins doslej naklonil filmu, se je prelevil že v kanibalskega serijskega morilca in v kardinala. Ter v vsakogar vmes, saj je na svoji filmski poti upodobil tudi Richarda Nixona, Alfreda Hitchcocka, Pabla Picassa in papeža Benedikta XVI. Toda čeprav ni lika, ki ga ne bi briljantno upodobil, se je v filmsko folkloro verjetno najmočneje vtisnil kot krvoločni Hannibal Lecter v srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo in kot marljivi butler v drami Ostanki dneva, čemur pa lahko dodamo še najbolj nedavno uspešnico Oče, ki mu je, ko je pred očmi gledalcev zaradi demence začel vidno propadati, lani prinesla njegovega drugega oskarja. Prav nadaljevanje te genialne drame, film Sin, bo jutri na švedskem festivalu doživelo svojo skandinavsko premiero. Ob tej priložnosti se bo, čeprav na daljavo, v festivalsko dogajanje vključil tudi oskarjevec, ki se mu bodo zaradi njegovega doprinosa filmu poklonili s čislanim odličjem za življenjsko delo. Bronasti konj, ki bo našel mesto v izjemnem naboru igralčevih nagrad, morda ni tako prestižen kot najodličnejši oskar, bo pa nedvomno najtežja nagrada, kar jih je Hopkins kdaj prejel. S 7,3 kilograma namreč velja za »najtežjo filmsko nagrado na svetu«, s katero se lahko pohvalijo tudi Francis Ford Coppola, Martin Scorsese in Susan Sarandon.

Na festivalu bodo prikazali Empire of Light, najnovejši film Sama Mendesa. FOTO: Toby Melville, Reuters
Na festivalu bodo prikazali Empire of Light, najnovejši film Sama Mendesa. FOTO: Toby Melville, Reuters

Hopkinsu bo šla nagrada za življenjsko delo. Sama Mendesa, ki mu je njegov filmski režijski prvenec Lepota po ameriško prinesel prvega oskarja, nominacijo za drugega pa mu je predlani prinesla vojna drama 1917, pa bodo na festivalu ovenčali z nagrado filmskega vizionarja, ki so jo prvič uvedli leta 2004 in jo je v preteklosti prejel Wes Anderson za oskarjevski hit The Grand Budapest Hotel. Sicer pa bodo na festivalu, ki se sklene 20. novembra, predvajali njegov najnovejši film Empire of Light, ki prihaja v kina na drugi strani luže decembra, na Otoku pa na začetku prihodnjega leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije