Zvezde pojejo svetu proti osamljenosti

Med pop zvezdniki sta začela Chris Martin in John Legend. Glasbene ustanove svoje arhivske posnetke prenašajo na splet.
Fotografija: Vsak dan bo s svojimi klavirskimi recitali bodril Igor Levit.
Odpri galerijo
Vsak dan bo s svojimi klavirskimi recitali bodril Igor Levit.

Glasba navda z upanjem in polni srca, v njej so Italijani v svoji hudi uri našli tudi sredstvo povezovanja z drugimi, s katerimi so sicer zaradi karantene fizično ločeni. Z balkonov v mestih, ki so v primežu koronavirusa, so začele odzvanjati pesmi, v njihovem skupnem boju proti osamljenosti pa se jim je že prejšnji teden pridružila italijanska rockovska legenda Gianna Nannini in s koncertom, ki ga je delila prek videoprenosa na instagramu, poskušala ljudem vsaj nekoliko polepšati dan. In očitno so v Italiji
Chris Martin je med domačim koncertom sprejemal glasbene želje in odgovarjal na vprašanja. FOTOGRAFIJE: instagram
Chris Martin je med domačim koncertom sprejemal glasbene želje in odgovarjal na vprašanja. FOTOGRAFIJE: instagram
tako začeli nov trend, s katerim se zdaj proti samoti bori velik del sveta. Po tamkajšnjem zgledu niso le naši glasbeniki zapeli in zaigrali s svojih balkonov in oken, mini koncerte iz svojih dnevnih sob so začeli s svetom prek družabnih omrežij deliti tudi svetovni glasbeni zvezdniki.

Brezplačno tudi klasika

Zvezdniški trend brezplačnih koncertov pod skupnim imenom #SkupajDoma je začel Chris Martin, ki je sicer sprva želel manjšo glasbeno poslastico pripraviti skupaj s svojim bendom Coldplay, a so se morali oboževalci zadovoljiti le z njim. Zaradi situacije so preostali člani namreč ostali razpršeni po različnih državah, kar pa ni okrnilo izkušnje. Prek instagrama je pevec pripravil polurni koncert, vmes je prek komentarjev sprejemal glasbene želje, kar na siceršnjih koncertih ni mogoče, nato pa glasbeno štafeto predal kolegu Johnu Legendu, ki je že dan pozneje s petjem in igranjem na klavir za nekaj trenutkov lajšal samoto samoizolacije, svoje sledilce pa povprašal, katerega glasbenika bi si še želeli slišati. Je pa samoiniciativno koncert v svoji kleti pripravil country pevec Keith Urban, za danes ga je napovedal ameriški folk rock duo Indigo Girls. Vsak dan bosta prek družabnih omrežij v svet vnašala ščepec glasbe pop pevka Katharine McPhee in njen mož David Foster, podobno obljublja skupina Death cab for cutie.

Kletni koncert Keitha Urbana je iz prve vrste poslušala žena Nicole Kidman.
Kletni koncert Keitha Urbana je iz prve vrste poslušala žena Nicole Kidman.

V naslednjih tednih bo verjetno pogosteje in glasneje donela tudi klasična glasba, saj so se podvigu morale pridružiti različne glasbene institucije ter ljudem, da bodo lažje ostajali doma, odprle svoje glasbene arhive. Newyorška Metropolitanska opera je prek svoje spletne strani že začela brezplačno predvajanje ponovitev produkcij preteklih 14 let, pridružile so se ji dunajska in münchenska operna hiša ter švedska kraljeva opera, na spletu pa lahko poslušate tudi nastope berlinskih in pariških filharmonikov. Pianist Igor Levit na svojem profilu na twitterju vsak dan izvaja recitale z naslovom Brez strahu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije