29.SARAJEVSKI FILMSKI FESTIVAL

Srce Sarajeva odšlo v Gruzijo, brez škandala ni šlo

Končal se je že 29. sarajevski filmski festival. Slavil je igrani film Blackbird Blackbird Blackberry.
Fotografija: Udeležil se ga je tudi pevec irske rock skupine U2 Bono (drugi z leve), na fotografiji z ekipo bosanskega dokumentarca Poljubi prihodnost (Kiss The Future), ki pripoveduje o podpori in koncertu U2 v razdejanem Sarajevu pred 25 leti. FOTO: Amel Emrić/Reuters
Odpri galerijo
Udeležil se ga je tudi pevec irske rock skupine U2 Bono (drugi z leve), na fotografiji z ekipo bosanskega dokumentarca Poljubi prihodnost (Kiss The Future), ki pripoveduje o podpori in koncertu U2 v razdejanem Sarajevu pred 25 leti. FOTO: Amel Emrić/Reuters

V Sarajevu se je minuli konec tedna s podelitvijo nagrad sklenil 29. filmski festival. Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film je na prireditvi v Narodnem gledališču prejel film Blackbird Blackbird Blackberry v režiji gruzinske režiserke Elene Naveriani, srce Sarajeva za najboljšo igralko pa je za isti film prejela Ekaterine Chavleishvili. Zgodba pripoveduje o 48-letni ženski, ki živi v majhni vasi v Gruziji in ki si nikoli ni želela moža. Ko se strastno zaljubi, se znajde pred odločitvijo, ali naj nadaljuje razmerje ali naj ostane neodvisna.

Nagrado za režijo je v kategoriji igranih filmov prejel ukrajinski režiser Filip Sotnjičenko za film La Palisiada, za najboljšega igralca pa je obveljal srbski igralec Jovan Ginić za vlogo v filmu Izgubljena zemlja (Lost Country), koprodukciji Srbije, Francije, Hrvaške, Luksemburga in Katarja. V kategoriji igranega filma je bilo v tekmi za nagrade osem filmov.

Med dokumentarci je slavil film srbskega režiserja Nemanje Vojinovića Stekleničarji, ki je koprodukcija Srbije in Slovenije. Nagrada za najboljši kratki dokumentarni film je pripadla hrvaškemu filmu Valerija režiserke Sare Jurinčić. V kategoriji dokumentarnih filmov je nagrado za človekove pravice prejel film Silence of Reason, ki ga je režirala Kumjana Novakova, posebno nagrado pa je žirija namenila filmu Fairy Garden, katerega režijo podpisuje Gergo Somogyvari. Nagrado za najboljši kratki film je žirija namenila madžarsko-francoski koprodukciji z naslovom 27 v režiji Flore Anne Buda.

Slovenske koprodukcije

Za nagrade srce Sarajeva se je letos potegovalo 49 filmov v kategorijah igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma. Skupaj je bilo v programe vključenih devet avdiovizualnih del, pri katerih je sodelovala Slovenija. Zunaj konkurence so prikazali slovensko manjšinsko koprodukcijo Varuhi formule Dragana Bjelogrlića, v kateri je eno od vlog odigral Jurij Drevenšek. V tekmovalnem programu dokumentarcev sta bila tudi film slovenske režiserke Petre Seliškar Telo, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaško in Severno Makedonijo, ter kratki dokumentarni film Objem Miroslava Mandića, nastal v koprodukciji s Hrvaško. Med kratkimi filmi se je predstavil film Barbare Zemljič Kako sem se naučila obešati perilo.

 

Nagrade častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti je festival letos namenil ameriškemu scenaristu,

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije