FESTIVAL

Na puljskem festivalu tudi slovenski filmi

Filmski festival bo od 11. do 18. julija. Naši zastopani v različnih kategorijah.
Fotografija: Predporočna komična zmešnjava Živi in zdravi je premiero doživela na lanskem festivalu v Talinu. FOTO: Spokfilms/press
Odpri galerijo
Predporočna komična zmešnjava Živi in zdravi je premiero doživela na lanskem festivalu v Talinu. FOTO: Spokfilms/press

Na 71. filmskem festivalu v Pulju, ki se začne v četrtek, so se že tradicionalno v različne programske kategorije uvrstili tudi slovenski filmi.

Canskega nagrajenca lahko jutri predpremierno vidimo na Ljubljanskem gradu. FOTO: Antitalent
Canskega nagrajenca lahko jutri predpremierno vidimo na Ljubljanskem gradu. FOTO: Antitalent
Slovensko-grško-hrvaško-italijanska koprodukcija Poslednji heroj je nastala v režiji Žige Virca, ki se pod film skupaj z Izo Strehar podpisuje tudi kot scenarist. V filmu sledimo Francetu, ki živi v globokem spoštovanju do pokojnega očeta, junaka partizanskega odpora, ki so mu v rojstnem kraju postavili tudi spomenik. A ko veriga supermarketov sporoči, da bo na mestu spomenika postavila novo trgovino, se France spusti v skoraj »gverilski« boj proti vsemu, povezanemu s trgovino. V glavnih vlogah igrajo Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek in priznana grška igralka Angeliki Papulija. V istem programskem sklopu bo na ogled tudi celovečerni igrani film Živi in zdravi črnogorskega režiserja Ivana Marinovića, ki je koprodukcija Črne gore, Srbije, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije. Slovenski avtorski delež k filmu je prispeval direktor fotografije Dominik Istenič. Ta predporočna komična zmešnjava, v kateri si nevesta le dva dni pred veliko ohcetjo premisli, je svetovno premiero sicer doživela lani v sklopu uradnega tekmovalnega programa na filmskem festivalu PÖFF – Black Nights v Talinu. Uvrščena pa je tudi v program Brioni.

Poslednji heroj bo v Pulju na ogled v Kinu Valli. FOTO: Studio Virc/press
Poslednji heroj bo v Pulju na ogled v Kinu Valli. FOTO: Studio Virc/press
Omenjena filma si bo mogoče v Pulju ogledati v kategoriji manjšinskih koprodukcij. V kategorijo Popularna Pula pa se je uvrstila slovenska koprodukcija Mož, ki ni mogel molčati v režiji hrvaškega filmarja Nebojše Slijepčevića, ki je tudi letošnji prejemnik zlate palme za kratki film v Cannesu. Film je nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije. Direktor fotografije je Gregor Božič, v eni izmed vlog pa je nastopil tudi vsestranski umetnik Nebojša Pop Tasić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. Slovensko občinstvo si ga bo lahko predpremierno ogledalo na jutrišnjem odprtju Filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu.

V kategoriji študentskih filmov slovenske barve zastopa režiser in scenarist Jure Štern s kratkim dokumentarnim filmom Domčani, ki spremlja življenje dveh mladostnikov, starejšega Emanuela in mlajšega Timija, ki bivata v mladinskem domu Maribor, enota Slivnica. Na ogled bo še študentski kratki film Zadnji dan pomladi, ki je hrvaško-slovenska koprodukcija, pod katero se je kot režiser podpisal Slovenec Jan Krevatin.

Novost letošnjega filmskega festivala v Pulju je, da se začne že jutri. Po besedah umetniškega direktorja festivala Danijela Peka si bo tako občinstvo lahko ogledalo čim več filmov v petek in konec tedna, tako v večernih kot dnevnih projekcijah. T. P., STA

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije