GLASBA

Alpski večer tudi letos uspel

Obiskovalci uživali v kar štiriurnem glasbenem programu Alpski kvintet v Bohinjski Bistrici prvič s pevko Majo Šturm.
Fotografija: Alpski kvintet poslušalce razveseljuje že več kot pol stoletja, 32 let tudi na Alpskem večeru. FOTO: FB
Odpri galerijo
Alpski kvintet poslušalce razveseljuje že več kot pol stoletja, 32 let tudi na Alpskem večeru. FOTO: FB

Alpski večer je ena največjih glasbenih prireditev pri nas, ki se je začela pred 32 leti in desetletja polnila športno dvorano na Bledu, pred nekaj leti pa se je preselila v Bohinjsko Bistrico, pod streho šotora kampa Danica. Letos je organizacijo dogodka, ki ga večinoma obiščejo tujci, prvič v celoti prevzelo Turistično društvo Bohinj.

»Moram reči, da je tudi v Bohinjski Bistrici zelo prisrčno in smo bili lepo sprejeti. Tudi tukaj vedno vlada prava štimunga,« pravi Janez Per, vodja Alpskega kvinteta, ki pa vendarle opaža, da se zadnja leta glasbeni okus poslušalcev spreminja in se nekateri bolj obračajo k drugim zvrstem. Toda dokler bodo imeli za seboj takšno množico obiskovalcev, tudi iz tujine, kot jih še vedno spremlja, bo tudi Alpski večer vztrajal. »Na tem večeru imamo pretežno poslušalce iz Švice, Nemčije in Avstrije, letos jih je zelo veliko tudi iz Južne Tirolske, več kot v prejšnjih letih pa je domačih gostov,« pravi Per.

Prvič na 32. Alpskem večeru se je Alpski kvintet na odru predstavil s pevko Majo Šturm, ki je njihova nova članica od začetka letošnjega leta. Maja poje ob legendarnem Otu Pestnerju in Mihu Možini. Vendar slednjega letos zaradi bolezni ni bilo v Bohinjski Bistrici, zato sta Maja in Oto pela v duetu, na odru pa so bili z njima poleg vodje Janeza Pera še preostali alpci – harmonikar Edi Semeja, kitarist Marjan Rolc, trobentar Damir Tkavc in klarinetist Franjo Maček.

Poleg Alpskega kvinteta so v Bohinjski Bistrici nastopili tudi člani Alpske pihalne godbe, avstrijski ansambel Ostirol, pa Ansambel Roka Žlindre, Slovenski muzikantje, Kraški kvintet z Bracem Korenom in Anko Čop, trio Denisa Novata ter ansambel Lechner Buam iz Avstrije, ki je prav na letošnjem Alpskem večeru tudi uradno sklenil 35-letno kariero. Vsi so za obiskovalce pripravili več kot štiriurni glasbeni program, ki ga je v nemškem jeziku povezoval Vinko Šimek.

Časa za počitek člani Alpskega kvinteta niso imeli, saj jih je že v nedeljo popoldne čakal nastop v Nemčiji, zato so morali tako rekoč z odra v Bohinjski Bistrici v kombi in na pot proti Nemčiji. Vendar so glasbeniki tega vajeni: glavnino nastopov imajo namreč še vedno v tujini. In tako bo, dokler bodo onstran in tostran meje imeli toliko oboževalcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije