PREPOVED

Saga končana: red med Pop design in Pop dizajni naredilo sodišče

Skupina Pop design zmagala v sodnem sporu. Dizajni prepovedani in morajo plačati licenčnino in stroške.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

Čeprav je že zdavnaj doživela odrsko polnoletnost in se je zamenjalo tudi 18 članov, od njenega nastanka pa se je na sceni pojavilo še veliko drugih izvajalcev, skupina Pop design še vedno velja za najuspešnejšo slovensko pop skupino. Vendar se je pravljica kljub temu končala. Kljub dolgemu stažu je med člani nastajale razprtije in nekega dne (julija 2013, po koncertu na Kranjski noči) je dokončno počilo.

Skupina se je razcepila na dva tabora, iz česar je ob že obstoječi nastala še skupina Pop dizajni. Poleg nerazčiščenih stvari so se posledično pojavile še zmeda, nejasnosti in zamenjave. Podjetje Megažur je vložilo tožbo zoper Toneta Košmrlja in Vilija Resnika zaradi kršitve pravic industrijske lastnine in nelojalne konkurence. Po trditvah tožnikovega zastopnika Andreja Šenice, ki je od aprila 2007 zastopnik Pop designa, sta Košmrlj in Resnik leta 2016 ustanovila skupino Pop dizajni, kar je srž vsega spora.

Ni pa to prvi spor, v katerega bi se zapletli. Resnik je kot nekdanji član že leta 2010 nekaj časa nastopal kot Vili Resnik in Pop design, vendar brez dovoljenja imetnika blagovne znamke, zato ga je slednji tožil in dobil tožbo. Pet let zatem je Košmrlj zapustil skupino in ustanovil Pop dizajne. Pod tem znakom sta z Resnikom nastopala, posnela skladbo in spot ter na facebooku ustanovila stran. Poleg tega je pred letom Košmrljeva hčerka na Uradu RS za intelektualno lastnino prijavila znamko Pop dizajni. Megažur je takoj vložil prijavo, nakar je Facebook blokiral in umaknil stran. Košmrlj je kljub temu na svojem profilu znova objavil znak Pop dizajnov in link do skladbe, Megažur pa je vložil tožbo.
Košmrlj je ugovarjal pasivni legitimaciji, saj da ni kršil znamke Pop designa, ker ta ni predlagal registracije Pop dizajnov. Tudi ni ustanovil Pop dizajnov, ampak se je le pridružil. Megažur je trdil, da je primerjava znakov skupin pokazala zelo veliko podobnost in povzročila zmedo v javnosti. Nasprotno Košmrlj trdi, da zamenjave znamk ne more biti, ker Dizajni vsebujejo štiri drugačne črke, primerjana znaka sta pomensko, fonetično in vizualno drugačna. Prav tako sam ne uporablja znamke Dizajni, niti ni dokaza, da je posnel spot za skladbo, da nastopa in da je ustvaril FB-stran Dizajnov. Je tudi v stečajnem postopku in ne opravlja nobene gospodarske dejavnosti, ampak je le fizična oseba, ki igra bas v humanitarne namene in neodplačno.


Kaj pravi Vili Resnik?

Vili Resnik trdi, da ni ustanovil Dizajnov, ampak je kot gost pod svojim imenom sodeloval le pri eni skladbi. Prav tako je sodeloval le na enem nastopu, in še ta je bil neplačan, povrnjeni so bili samo stroški. Ne opravlja gospodarske dejavnosti, zato ne more biti nelojalna konkurenca. Megažur odgovarja, da Košmrlj ni dokazal, da ni ustanovitelj Dizajnov. Izvaja nastope, zato krši znamko. Za kršenje ni treba biti ustanovitelj, dovolj je že uporaba znamke.

Megažur in Resnik sta sklenila poravnavo, zato je pravda tekla naprej le s Košmrljem.

Sodišče je razsodilo, da se Pop dizajnom prepoveduje nastopanje, objavljanje glasbenih in drugih posnetkov, organizacija nastopov, zabav in zabaviščne dejavnosti pod znakom Pop dizajni, in prepovedalo kršitve blagovne znamke Pop design. Toženec je dolžan na svoje stroške objaviti izrek sodbe in prvo točko obrazložitve v medijih, plačati pa tudi licenčnino in pravdne stroške. Ni pa dolžan plačati premoženjske in nepremoženjske škode. Zahtevek glede nelojalne konkurence je sodišče zavrnilo. Sodba še ni pravnomočna.

»S sodbo je dosežen namen. Pop dizajni se odstranijo z glasbenega trga. Odškodnina je zame drugotnega pomena, pomembno je, da sem zaščitil blagovno znamko, ki je moja in uradno registrirana. S člani prepovedane skupine ni nobenega stika. Sam lahko komuniciram z vsakomer, z nikomer nisem v sporu. Enak odnos do vsega imajo tudi člani Pop design, ki so želeli isto, da se jim ne povzroča škode na glasbenem trgu. Sedanja zasedba pomeni inštitucijo, bend je urejen in ve se, kdo kaj dela in kaj za to dobi. Menim, da je po dolgih letih resnično tako, da zadeva funkcionira profesionalno. To je dokazljivo na glasbenem trgu, bend je iskan, leto vnaprej je razprodan, stremi se k novim produktom, ki so prilagojeni smernicam, torej vse je tako, kot si lahko le želim,« nam je komentiral Andrej Šenica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije