PETJE

Pesem nad podvodnim Triglavom

Šest zborov iz Italije, Avstrije in Slovenije je pelo nad najglobljo točko našega morja
Fotografija: »Koncertna dvorana« je bila nabito polna. FOTO: JANEZ MUŽIČ
Odpri galerijo
»Koncertna dvorana« je bila nabito polna. FOTO: JANEZ MUŽIČ

Slovenci radi zborovsko pojemo in to glede na priznanja, ki jih naši zbori dobivajo po svetu, nam gre to tudi dobro od rok. Pesem, največkrat Zdravica ali kaka druga domoljubna, se pogosto sliši tudi iz ust zadovoljnih pohodnikov na Triglavu. V Mešanem pevskem zboru Georgios iz Pirana pa so poskrbeli, da je pesem zadonela nad najglobljo točko slovenskega morja – nad podvodnim Triglavom.


Znano je, da je Tržaški zaliv in z njim tudi slovensko morje dokaj plitvo. Povprečna globina celotnega zaliva je 18,7 metra, skoraj polovica našega dela je plitvejša od 10 metrov, največji del pa ni globlji od 25 metrov. Imamo pa severovzhodno od Pirana kakšnih 350 metrov od Rta Madona, naravno kotanjo, kjer so na 39 metrih izmerili največjo globino v slovenskem morju. Poimenovali so jo podvodni Triglav. Od leta 2000 je tam ta točka označena z 2.500 kg težko betonsko piramido, ki je med osamosvojitveno vojno služila kot cestna barikada pred tanki JLA. Na njej je pritrjena kovinska ploščica z napisom "Najgloblja točka slovenskega morja" ter slovenskim grbom s Triglavom. Tja jo je tudi v znak spoštovanja ob 90. obletnici rojstva slavnega potapljača Jacquesa Yvesa Cousteauja postavila ekipa, v kateri so bili potapljači Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele in Maurizio Ruzzier.


Točka je seveda priljubljena med potapljači. Ker pa tudi v Piranu radi pojejo, je tamkajšnje Društvo Georgius pred tremi leti v sodelovanju z Občino Piran na barki nad tem obeležjem pripravilo mednarodni koncert pevskih zborov. Z njim so počastili potapljače, ki so postavili obeležje, pa tudi spomin na rojstni dan pred leti preminulega piranskega glasbenika in dirigenta Berta Radojkoviča.


Letošnji koncert je bil tretji in že postaja tradicionalen. »Veseli smo, da si zbori radi vzamejo čas in da vsako leto pride kakšen nov. Našemu vabilu so se tokrat poleg piranskega Mešanega pevskega zbora Georgios in Mešanega pevskega zbora Giuseppe Tartini odzvali tudi Ženski pevski zbor Korte, Moški pevski zbor Pergula iz Svetega Petra in zbora iz Italije ter Avstrije. To sta Mešani pevski zbor Slovenec Slavec iz Boršta in Chor Zirbnklang iz Judenburga. S slednjim smo v zadnjem času stkali še posebno lepe prijateljske vezi, za kar je zaslužen tudi velik prijatelj našega mesta Wolfgang Toperczer. Že nekaj let ima namreč v Piranu svoj drugi dom,« je povedal vsestranski piranski umetniški ustvarjalec in organizator Marko Jezernik iz Društva Georgios.


Pevci so se zbrali pri med piranskimi in drugimi ljubitelji glasbe vse bolj priljubljeni Caffe Galeriji. Tam je ženski del domačih zborov za dobrodošlico pripravil domače istrske prigrizke, za pijačo pa je poskrbel tudi njihov tamkajšnji prizadevni podpornik Adi Behadini. Nato se je kakih 120 udeležencev odpravilo na piranski pomol in se vkrcalo na ladjo Portorož. Ta se je usmerila proti podvodnemu Triglavu in ustavila natančno nad njegovimi koordinatami.


In nato je dobro uro tudi na presenečenje pomorcev v kar nekaj jahtah in čolnih, ki so pluli mimo, donela pesem. Vsak zbor je po lastnem izboru zapel po dve. Sledil pa je še nastop oktetov iz izbranih skupin vsakega zbora. Temu delu so dali tekmovalni značaj in zanj izbrali mednarodno žirijo. Predsedoval ji je novinar Branko Maksimovič, poleg Avstrijcev Wolfganga Toperczerja in Annemarie Scherk, pa je v njej sodeloval tudi avtor tega zapisa. S tem so organizatorji brez dvoma pokazali tudi precejšnjo mero zaupanja Slovenskim novicam. Žirija je najbolje ocenila nastop zbora Chor Zirbnklang iz Judenburga, ki ga vodi Rosemarie Anderle. Tako si je zbor pridobil častno nagrado, da čez leto dni v sodelovanju z domačini ponovno organizira ta dogodek. Za tem zborom je bilo žiriji najbolj všečno petje Mešanega pevskega zbora Georgios pod vodstvom Danijela Grbca in Moškega pevskega zbora Pergula, ki mu dirigira Marino Bažec.


Po izkrcanju v Piranu pa se seveda vesela pevska druščina še kar ni mogla raziti. Tako so vsak zbor posebej in nato skupaj navdušili obiskovalce mesta še s petjem na Tartinijevem trgu in na Trgu 1. maja. Tam so jih pričakale obložene mize, ob katerih se je pokazalo, da pevce na združuje le petje, ampak tudi prijateljevanje, ki se je zavleklo v večer.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije