OBLETNICA

Ona že 25 let opozarja na družbene probleme

Ona je začela svojo pot kot priloga Slovenskih novic. Revija je ustanovila celo svojo vlado v senci.
Fotografija: Takole je bila videti prva številka One. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Takole je bila videti prva številka One. FOTO: Arhiv

»KDO JE ONA? Najprej povejmo raje, kakšna je. Samozavestna. Čutna. Močna. Pametna. Nežna.« S temi besedami se je na današnji dan pred 25 leti bralkam predstavila revija Ona, danes ena najbolj branih ženskih revij pri nas. Svojo pot je pred četrt stoletja začela kot priloga našega časopisa.
Leta 2011 je Ona dobila sestrico Onoplus, ki je danes najbolj brana ženska revija v Sloveniji.
Leta 2011 je Ona dobila sestrico Onoplus, ki je danes najbolj brana ženska revija v Sloveniji.

»Nastala je iz ženske strani tedanjih Slovenskih novic, ljubkovalno smo ji rekli regratova. Nad sabo sem imela urednika in še enega urednika, on pa nad sabo vrhovnega urednika Dela. Ko so vsi ti gospodje ukazali, zdaj pa naredi iz tega žensko prilogo, je to v tistih časih nekaj pomenilo.
Ona vsako leto izbere 50 izjemnih Slovenk, med katerimi ena postane ona 365. Leta 2014 je bila to publicistka Jolka Milič. FOTO: Igor Zaplatil
Ona vsako leto izbere 50 izjemnih Slovenk, med katerimi ena postane ona 365. Leta 2014 je bila to publicistka Jolka Milič. FOTO: Igor Zaplatil

Novinarstvo je bilo še perspektivno in učili smo se od novinarskih legend. Nastala je sočna in zabavna časopisna priloga in se takoj prijela, odmev do sofisticiranih obzorij pa so ji dali Najbolje oblečeni Slovenci, akcija, ki smo se je lotili predvsem, da bi se o nas slišalo,« se spominja prva urednica One, danes urednica Zarje, Melita Berzelak. Pozneje je uredniško taktirko prevzela sprva novinarka revije Sabina Obolnar, ki je urednica One še danes.
 

Onina vlada


Teme One so bile vse od začetka igrive, iskrive in zabavne, pogosto lahkotne, a nikoli površinske. V prvi številki so dame lahko prebirale o Severini in njenem princu, se poučile o moških erogenih conah, izvedele, kako se skuha dobra goveja juha. V rubriki 3 x 3 so izvedele, kaj o tem, ali se je položaj žensk v družbi spremenil, menijo trije znani obrazi, Rade Šerbedžija, Miša Molk in Neca Falk. Ona je z leti rasla in se razvijala.

Prva je izšla na osmih straneh, na časopisnem papirju. Pet let pozneje je postala revija, redna priloga osrednjima časnikom Slovenske novice in Delo. Z leti je ženskam poleg zabavnih prinašala vedno več globljih, perečih tem in kmalu postala več kot samo revija. Izpostavljala je pomembne družbene probleme, opozarjala nanje in aktivno posegala v družbeno dogajanje z akcijami, kot je bila vzpostavitev prve ženske vlade v senci leta 2000, ki se ni ukvarjala s politiko, temveč je obstoječo vlado opozarjala in nanjo pritiskala na področju življenjsko pomembnih tem, kot sta zdravstvo ali nasilje.
Prva urednica Melita Berzelak se spominja, da so Ono sprva klicali regratova. FOTO: Jaka Koren
Prva urednica Melita Berzelak se spominja, da so Ono sprva klicali regratova. FOTO: Jaka Koren

Ona je takrat vzbudila zanimanje številnih tujih medijev, med njimi zagrebške Arene, francoske Elle, ki jih je zanimalo, od kod ideja za vlado v senci in kako skupina deluje.
 

Akcije za lepši svet


Revija Ona, ki je vsak teden kot priloga priložena Delu in Slovenskim novicam, je vsako leto pobudnica več dobrodelnih akcij in tudi pokroviteljica humanitarnih dogodkov. Od leta 2006, ko je vse več Slovenk in Slovencev potrebovalo humanitarno pomoč, se Ona vključuje v zbiranje denarja za prizadete posameznike in družine skupaj z ZPM Moste Polje in Anito Ogulin.

Z različnimi akcijami opozarja na različne družbene probleme, denimo z razpisom za izdelavo družbenokritične majice, ki bo opozarjala na probleme v družbi, ali pomaga posameznikom kot z akcijo izdelovanja nakita, katere izkupiček je namenjen ženskam, ki so obolele za rakom dojke.


Zavzema se za ozaveščanje o vprašanjih najšibkejših skupin v naši družbi. Od leta 2011, ko je začela izhajati revija Onaplus, danes najbolj brana ženska revija v Sloveniji, Ona vsako leto izbira Oninih 50 žensk, izjemnih Slovenk, ki so zaznamovale leto ter med njimi izbere ono 365. Lani je to postala Desa Muck.

Leta 2016 uredništvo revije Ona izda knjigo Ranjena, pretresljivo izpoved ženske o zaznamovanem otroštvu, s čimer sporočajo ženskam, povejte, kaj se vam je dogajalo, dajmo resničnim besedam svetlobo. Leta 2018 se v Oni izpostavljajo žal še vedno aktualno temo nasilje nad žensko za štirimi stenami, ki je bila središče tematike revije že leta 2008. »Nikakor si ne morem predstavljati, da je preteklo že 25 let, odkar je 15. 2. 1994 luč sveta ugledala prva Ona,« poudarja urednica One Sabina Obolnar.

»Zvrstilo se je mnogo zanimivih in odličnih novinarskih zgodb, vsekakor sem najbolj ponosna na vezi, ki smo jih v uredništvu stkali v vseh teh letih z bralkami in bralci. Ampak, je pa ena stvar, ki me močno skrbi. Vsa ta leta se izdatno posvečamo ozaveščanju javnosti, tako laične kot strokovne (pa kakor koli se slednje čudno sliši), s posebnim apelom: skrbno pozornost zahteva obravnava intimnih odnosov, govorim o odnosih med žensko in moškim za štirimi stenami doma.


Ja, in zdaj smo tukaj, 25 let pozneje (res veliko časa v (ne)reševanju problema nasilja nad žensko), ko nova direktorica policije Tatjana Bobnar pove, da je največja nevarnost za ženske njen lastni dom, in ne ulica. Trpek okus po 25 letih dela,« sklene. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas