ZLORABA IDENTITETE

Prevaranti spet napadli Romiha in Ano Praznik, zlorabili tudi podobo naše spletne strani (FOTO)

Voditelj sporoča sledilcem na facebooku, da želijo od njih le denar, zato naj jim ne nasedajo.
Fotografija: Boštjan Romih, televizijski in radijski voditelj. Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Boštjan Romih, televizijski in radijski voditelj. Foto: Jure Eržen, Delo

Znani Slovenci so pogosto tarča spletnih goljufov, ki zlorabijo identiteto ljudi in objavijo izmišljen članek ali intervju. V zadnjih dneh na družbenih omrežjih, predvsem na facebooku prevladujejo izmišljeni članki na temo Boštjana Romiha in Ane Praznik.

Nekateri izmišljeni članki so objavljeni na straneh, ki so podobne Slovenskim novicam, zato se opozorilom pridružujemo tudi v uredništvu in uporabnike pozivamo, naj bodo previdni.

Neznani goljufi v članku o Romihu trdijo, da je slovenski voditelj umrl, pri tem pa so zlorabili tudi njegove fotografije. 

Boštjan Romih tarča prevarantov. FOTO: Zaslonski posnetek, Instagram
Boštjan Romih tarča prevarantov. FOTO: Zaslonski posnetek, Instagram

Čeprav je že na prvi pogled jasno, da o njegovem slovesu poroča neznana spletna stran in javnosti neznani medij, pa je bil članek deležen več delitev in ogledov.

Zlorabili so tudi naš medij. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook
Zlorabili so tudi naš medij. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook

V primeru Ane Praznik so goljufi vložili nekoliko več dela in zlorabili tudi naš medij, saj so si prilastili logotip Slovenskih novic za poročanje o senzacionalnih novicah – prvič, da so policisti preiskali hišo Ane Praznik, in drugič, da je pevka, tako kot Romih, umrla.

Lažna spletna stran. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook
Lažna spletna stran. FOTO: Zaslonski posnetek, Facebook

Vprašljivo pri teh članku je, kdo je avtor, ki deli novico. Če bi dobro pogledali objavo, še preden kliknemo nanjo, bi nam morali zazvoniti vsi alarmi.

Ano Praznik smo prosili za komentar. Kot nam je šokirana dejala, najnovejših objav, ki želijo z njenimi fotografijami in lažnimi informacijami v past dobiti nič hudega sluteče, ni opazila.

»Naivnim ljudem želijo krasti denar«

Znane Slovence o prevarah, ko je zlorabljena njihova identiteta, obveščamo tako mediji kot sledilci. Ali je v najnovejšem primeru zadevo pod drobnogled prevzela policija, nam Romih ni odgovoril, je pa na instagramu zapisal, da »prevaranti delajo na polno«.

»Zadnje dni se na facebooku pojavlja ponarejen intervju in 'senzacionalne novice' v zvezi z mano, ki želijo ljudi samo zvabiti na prevarantsko stran! Seveda je to grda prevara, s katero želijo naivnim ljudem krasti denar,« opozarja Romih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije