ŠOK

Bralka naročila vodo, ko je videla račun, pa je ostala brez besed

Če je na ceniku, boste plačali.
Fotografija: Postrežnino vode so zaračunali. FOTO: Montaža S. N.
Odpri galerijo
Postrežnino vode so zaračunali. FOTO: Montaža S. N.

SREDNJA VAS V BOHINJU – V mnogih turistično obleganih krajih ni nič nenavadnega, če vam gostinci zaračunajo tudi kozarec vode iz pipe ali pa če vam vode iz pipe ne želijo postreči. A če se nam to za tujino ne zdi nič posebnega, v Sloveniji to še ni uveljavljena praksa, zato ni nič čudnega, da je bila bralka Mojca tako presenečena, ko je pri plačilu kosila na računu uzrla posebno postavko – postrežnino vode.
Kot razkriva fotografija računa, ki nam ga je poslala, so ji v neki gostilni v Srednji vasi zaračunali 0,60 evra za šest decilitrov vode iz pipe. »Na TripAdvisorju sem prebrala, da gostom zaračunajo vodo iz pipe, pa se mi je vse skupaj zdelo malo smešno. No, na koncu sem se na lastne oči prepričala, da to drži. Gostinci se res znajdejo in znajo izkoristiti vsako priložnost.« Mojco zdaj zanima, ali bodo gostinci zdaj kot po tekočem traku začeli zaračunavati tudi vodo, ki jo postrežejo ob kavi.
Ali je zaračunavanje vode iz pipe v skladu z zakonodajo, smo preverili tudi pri tržnem inšpektoratu. »Z vidika predpisov, za nadzor nad spoštovanjem katerih je pristojen Tržni inšpektorat RS, je v primeru točenja vode iz pipe v gostinskem obratu pomembno, da je, če se ta zaračunava, to označeno na ceniku in da se za prodajo takšne vode izdajajo računi, kar izhaja tudi iz primera, ki ga navajate,« so pojasnili. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije