REKORDER

Na Havajih raste 3-kilski avokado

Zdravniki navezali stik z Guinnessovo knjigo rekordov. Kmetovalec jih že leta oskrbuje z velikanskimi pridelki.
Fotografija: Velikanski avokado je bil težji od treh kilogramov.
Odpri galerijo
Velikanski avokado je bil težji od treh kilogramov.

Dr. Joy McElroy je zdravnica v bolnišnici na Havajih. Tamkajšnje osebje že leta razvaja lokalni kmetovalec Kenji Fukumitsu in jim s svojega vrta prinaša velikanske avokade. Nedavno je starostnik na oddelek za urgenco bolnišnice v Koni prinesel tako velik sadež, da se je osebje začelo spraševati, ali gre za rekorderja.


"Približno vsak mesec slišimo, kako nekaj zaropota, ko odloži vrečo ali zabojček z 20 do 30 avokadi," se spominja dr. McElroyjeva. "Vsak tehta najmanj 2,5 kilograma ali celo več. Kmalu smo spoznali, da to ni normalno. To je nekaj zelo posebnega." S kolegi so izvedli raziskovalno akcijo in ugotovili, da je rekorder tehtal 2,49 kilograma, vzgojil pa ga je Felicidad Pasalo prav na Havajih. Odločili so se stehtati zadnji sadež, ki ga je prinesel Kenji, in ugotovili, da je težak neverjetnih 3,03 kilograma.
Dr. Joy McElroy je navezala stike z Guinnessovo knjigo rekordov.
Dr. Joy McElroy je navezala stike z Guinnessovo knjigo rekordov.

"Navezali smo stik z Guinnessovo knjigo rekordov in naleteli na oviro, ker nimajo nikogar, ki bi lahko preveril, ali je meritev resnična. Navadno potrebujejo 12 tednov, da najdejo sodnika. Tako smo se odločili, da o sadežu obvestimo novinarje," je pojasnila zdravnica. Kenji ni bil razočaran, da se ne bo vpisal v knjigo rekordov: "O tem sploh nismo razmišljali, mi jih naberemo in pojemo. Nekaj pa tudi prodamo." Rekordno veliki sadeži prihajajo z drevesa, ki ga je leta 1941 posadil njegov brat. Pravi, da ne ve, zakaj so sadeži tako veliki.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas