KROJAČ

Arun je edini, ki zna slikati s šivalnim strojem

Zapustil je šolo in prevzel družinsko krojaško delavnico.
Fotografija: Arun ustvarja hiperrealistične podobe.
Odpri galerijo
Arun ustvarja hiperrealistične podobe.

Arun Kumar Bajaj ima zelo neobičajno spretnost, saj je mojster slikanja s šivalnim strojem. No, tehnično gre za vezenje, ampak njegova dela so tako natančna, da bi jih lahko zamenjali za hiperrealistične umetnine. Že kot otroku sta mu šla slikanje in risanje z lahkoto od rok, zato je sanjaril, da bo nekoč slaven slikar. A ko je pred 15 leti nenadoma umrl njegov oče, je bil prisiljen pustiti šolo in se zaposliti, da je lahko rešil družinski posel. Njegov oče je bil krojač in tako se je izučil za ta poklic, a hkrati je ohranil upanje, da bo nekoč velik umetnik.

Lepega dne je začel slikati s šivalnim strojem. Sprva je naletel na številne ovire, danes pa velja za edinega slikarja s šivalnim strojem na svetu. »Šivam že od svojega 12. leta, torej skupaj že več kot 23 let,« je povedal danes 35-letni Arun. »Nisem hotel biti le krojač. Želel sem si ustvariti ime, čeprav je moja obsedenost prinesla finančno negotovost v mojo družino.«
Šivov nikoli ne prekriva.
Šivov nikoli ne prekriva.

Na srečo se mu je vztrajnost obrestovala, saj so njegova dela postala cenjena v Indiji, prodira tudi na tuje. Ni težko razumeti zakaj, le pogledati moramo njegove mojstrovine in zastal nam bo dih. »Pri mojem delu moram biti zelo previden, ko enkrat naredim šiv, ni več poti nazaj. Nikoli ne prekrivam šivov, vse se naredi v enem sloju.« Njegova delavnica je na bazarju Adalat v mestu Patiyala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije