OBRATI

Iz Rotterdama po zmago na Vransko

Objavljeno 22. oktober 2019 19.22 | Posodobljeno 22. oktober 2019 19.22 | Piše: S. I.

AMZS je gostil prvo mednarodno tekmovanje mladih voznikov in voznic; v Centru varne vožnje se je pomerilo 12 mladih voznikov iz štirih držav, zmagal je Bolgar Simeon Cvetkov.

Tekmovalce je čakala vožnja skozi spolzke ovinke.
Avto-moto zveza Slovenije je minuli petek v Centru varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s policijo in Rdečim križem Slovenije v sklopu mednarodne avtomobilistične zveze FIA organizirala prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom – Best Young Driver. Pomerili so se mladi iz štirih držav, Bolgarije, Poljske, Slovenije in Srbije. Največ znanja in spretnosti je pokazal Simeon Cvetkov iz bolgarskega avtomobilskega kluba UAB, ki je poleg laskavega naziva osvojil še privlačno nagrado, in sicer udeležbo na zimski avtomobilistični izkušnji Audi quattro v Planici.

Na mladih je prihodnost

AMZS je leta 2017 obudil izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, ki ga je prvič organiziral leta 1993. Ideja je hitro prerasla slovenske okvire: podobna tekmovanja po slovenskem zgledu organizirajo tudi v Bolgariji, na Poljskem in v Srbiji. Vsi štirje avtomobilski klubi so letos združili moči v sklopu FIA, ki je podprla izvedbo prvega mednarodnega tekmovanja mladih voznikov v organizaciji AMZS.
image
Zmagovalec Simeon Cvetkov iz bolgarskega avtomobilskega kluba UAB

V Centru varne vožnje na Vranskem so se zbrali po trije najboljši mladi vozniki iz sodelujočih držav. Slovenijo in AMZS so zastopali Laura Cerovšek, Luka Gril in Aleksander Kitić. Zasnova praktičnih vaj na poligonu je bila podobna kot pri slovenskem izboru Najboljši za volanom. Tekmovalci so morali prikazati obvladovanje vožnje skozi spolzek ovinek, pokazati veliko prostorske predstave in natančnosti pri spretnostni vožnji s pomočjo kamere, dokazati konsistentnost pri vožnji na čas z ročnim in samodejnim menjalnikom ter pokazati znanje iz prve pomoči. Za piko na i je bilo treba odkriti še napako v kompleksnem tehničnem drobovju avtomobila, ki ni hotel iz garaže.
Priznanje FIA za AMZS
Ambicija AMZS in FIA, ki je letos AMZS za projekt Najboljši za volanom podelila prvo nagrado za inovativnost na področju prometne varnosti, je, da bi se izbor razširil na še več sodelujočih držav oziroma avtomobilskih klubov in da bi na ta način mlade iz vse Evrope vključili v prizadevanje za večjo prometno varnost.

Naj zmaga najboljši

Vseh 12 tekmovalcev se je zrelo in osredotočeno lotilo izzivov, a zmagovalec je lahko postal le eden. Najbolje se je za volanom znašel Simeon Cvetkov iz Bolgarije. Drugo mesto je osvojil Luka Gril iz Slovenije, tretje pa še en mladi bolgarski vozniški up Cvetomir Stamov. »Zelo sem vesel, a zmage nisem pričakoval. Trenutno živim v Rotterdamu in več kot en mesec pred
image
Pokazati je bilo treba tudi znanje iz prve pomoči.
tekmovanjem nisem vozil avta. Nobenih posebnih priprav nisem imel,« je dejal prvi najboljši mladi voznik po razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad. »Čestitke za dobro organizacijo tekmovanja. Bilo je zabavno in nepozabno. Organizatorji so se zelo potrudili, da je bila vozniška izkušnja kar najboljša in da je bilo poskrbljeno za varnost,« je poudaril Cvetkov.

Odlična izvedba

S prvo izvedbo mednarodnega izbora najboljšega mladega voznika je bil zelo zadovoljen tudi predsednik FIA regije I Thomas Møller Thomsen: »Navdušila sta me znanje in zavzetost mladih, ki so pokazali izjemno osredotočenost. Upam, da bodo kot ambasadorji varne vožnje svoje znanje in izkušnje prenašali na prijatelje, družino in prispevali k temu, da bodo ceste varnejše.«
Navdušen in ponosen, da je AMZS gostil prvo mednarodno tekmovanje mladih voznic in voznikov, je bil tudi predsednik AMZS Anton Breznik: »Pred tremi leti, ko smo obudili idejo o izboru Najboljši za volanom, si nismo upali sanjati, da bo tako hitro zaživela tudi na mednarodni ravni in da bo sodelovanje z našimi partnerskimi klubi v tako kratkem času obrodilo sadove. S še večjim zadovoljstvom pa me navdajajo mladi, ki so pokazali izjemno znanje, in vsi tisti, ki so se v sodelujočih državah z njimi potegovali za laskavi naziv najboljšega mladega voznika. Njihova angažiranost, pripravljenost na učenje in pridobivanje novih veščin me navdajajo z neizmernim optimizmom. Prepričan sem, da bodo ceste tudi z njihovo pomočjo varnejše in da Vizija 0, h kateri stremimo, ni neuresničljiva.« 
image
Udeleženci FIA tekmovanja Best Young Driver 2019 na Vranskem FOTOgrafije: Uroš Modlic/AMZS
Deli s prijatelji