PLANICA 2018

Prevčevi poskrbeli za dovolj mladih upov

Osrednji center za razvoj mladih smučarskih skakalcev je v Kranju, kjer se lahko mladi orli tudi šolajo na tamkajšnji gimnaziji. V Triglavu trenira kar 130 otrok, za boljši napredek vadijo v mešanih skupinah.
Fotografija: Mladi upi SK Triglav. FOTO: SK Triglav
Odpri galerijo
Mladi upi SK Triglav. FOTO: SK Triglav

Na mladih svet stoji. Tudi v smučarskih skokih se tega dobro zavedajo. »V svojih vrstah imamo kar 130 mladih, dejansko je to
ena tretjina vseh mladih skakalcev pri nas,« je ponosno razkril Jože Javornik, predsednik Smučarskega kluba Triglav Kranj. Pravi, da sta brata Peter in Domen Prevc glavna krivca, da so hoteli vsi fantiči iz daljne in bližnje okolice skakati s smučmi.

»Menim, da imamo dobre razmere za delo, ki smo jih v zadnjih 20 letih še izboljšali. Veseli smo, ker premoremo vse
skakalnice, od 15- do 110-metrske. Nad delom mladih bdijo trije profesionalni trenerji. Dva skrbita za skoke, eden pa za nordijsko kombinacijo. Ta je eden od dveh športov, ki sta enakovredno zastopana v našem klubu,« je pojasnil Javornik, ki z ekipo skrbi tudi za ustrezno logistiko. Na voljo je pet kombijev, za pomoč stroki pa je tu še pet amaterskih trenerjev. »Masa
tekmovalcev je velika, zato preprosto potrebujemo toliko strokovnih sodelavcev,« ocenjuje prvi mož kluba z bogato 46-letno tradicijo.

Oprema stane tisočaka

Smučanje ni ravno poceni šport, niti smučarski skoki niso. »To ni rokomet ali košarka,« slikovito opisuje Javornik in opozarja, da je treba za prvi komplet varne in kakovostne opreme odšteti tisoč evrov. Del sredstev prispevajo starši, ki 11 mesecev v letu plačujejo vadnino oz. šolnino, ki znaša med 30 in 75 evri na mesec. Smučarski klub se financira s pomočjo Mestne občine Kranj, del doda Smučarska zveza Slovenije.

»Vesel sem, ker SZS zadnje čase toliko pomaga klubom. Prav je, da se del dobička, ki se ustvari na finalu svetovnega pokala v Planici, nameni klubom. Saj vzgajamo mlade za bodoče tekmovalce v Planici,« zatrjuje Javornik. Da bi v klubu presegli obstoječo številko mladih, ne načrtujejo. Pravijo, da so na optimalnih obratih. Ne smemo pozabiti, da tu trenirajo mladi iz Mestne občine Kranj in še desetih sosednjih občin, ki ne premorejo svojih klubov.
Dijakinje panožnega centra so se izkazale za zadnji tekmi alpskega pokala. FOTO: DPNC
Dijakinje panožnega centra so se izkazale za zadnji tekmi alpskega pokala. FOTO: DPNC

Šport in šola z roko v roki

V Kranju je zrasel panožni center za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, vse pa je rezultat sodelovanja med Smučarsko zvezo Slovenije, Gimnazijo Franceta Prešerna, Dijaškim domom Kranj ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. »S panožnim centrom izvrstno sodelujemo, bili smo pobudniki ideje, ki je zaživela v Kranju,« se pohvali Javornik.

Center v praksi pomeni novo obliko dela z dijaki športniki, poudarjajo v kranjski gimnaziji. Njegov namen je omogočiti čim več mladim tekmovalcem, da dosežejo kakovostno izobrazbo in kljub temu lahko nadaljujejo vrhunski športni trening. V starosti od 14 do 18 let so zahteve športa in tudi šole že tako visoke, da so se vsaj nekateri tekmovalci, ce ne celo večina, morali v tem obdobju odločiti za eno ali drugo.
Skakalnica v Kranju premore tudi razsvetljavo. FOTO: Marko Feist
Skakalnica v Kranju premore tudi razsvetljavo. FOTO: Marko Feist

Posledica je, da smo imeli v Sloveniji kljub zelo številnemu podmladku že v mladinski konkurenci močno zožen izbor kakovostnih tekmovalcev. Na to opozarja tudi Stane Baloh, selektor ženske vrste. »Vse se začne v klubu. Ko hodim po tekmah, vidim, da imamo v kategoriji do 13 let ogromno tekmovalk.

​Tem svetujemo, da se odločijo za šolanje v Kranju, kjer gre v panožnem centru za pravšnjo celostno rešitev, ki omogoča, da dekleta kakovostno nadgradijo svoje delo, na enem mestu lahko združijo vrhunski šport in šolo. V tej sezoni smo v ekipo članic že vključili Jernejo Brecelj in Katro Komar,« je Baloh opisal pomen kranjskega centra za ženske skoke, kjer dekleta trenirajo v mešani dekliško-fantovski ekipi.


Dijaki športniki so v trenažnem procesu razdeljeni v skupine po kakovosti, vse pa trenirajo po enakem sistemu. Najkakovostnejša je mladinska reprezentanca Slovenije. Treningi potekajo večinoma na skakalnici v Kranju in v šolski telovadnici. Trenerji vodijo evidence v osebnih mapah in vsak mesec poleg treningov izvajajo testiranja in meritve, ki jih deloma financira šole.

​Na šoli sta organizirani tudi psihološka priprava s priznanim športnim psihologom in preventiva ter oskrba poškodb. »Tako poskušamo mladim skakalcem in nordijskim kombinatorcem omogočiti čim višji standard športne priprave ob istočasnem gimnazijskem šolanju,« še dodajo na kranjski gimnaziji. Javornik meni, da je center, ki ga premore Kranj, dovolj za celotno Slovenijo. »Skoki so razviti na območju Gorenjske, ljubljanske regije in polovice Štajerske, drugje jih ni. Težko, da bi še kje zaživeli, zato Sloveniji zadostuje en razvojni center,« je prepričan Jože Javornik, ki se veseli tudi letošnje prireditve v Planici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije