ROBI COKAN

Po maturi v Wimbledonu še zrelostni izpit v šoli

Teniška čudežna deklica, danes najstnica Kaja Juvan, opozarja nase tudi v članski konkurenci. Nad njenim razvojem bdi ekipa, zbrana okoli trenerja Robija Cokana.
Fotografija: FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
FOTO: OSEBNI ARHIV

Slovenske tenisačice, Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, so se letos na sveti wimbledonski travi izkazale. Ko je 18-letna Ljubljančanka Juvanova v 2. krogu dobila prvi niz proti legendarni Sereni Williams, mnogi niso mogli verjeti svojim očem.


»Hote ali nehote: nekje v ozadju v glavi sva imela oba, da je ta obračun s Sereno Williams nekaj več. Načeloma sva poskušala vse to odmisliti in se pripraviti identično, kot sva to delala prej. Da sva bila uspešna, je pokazala tekma. Kaja je igrala odločno in samozavestno. Treme se sploh ni videlo,« njen trener Robi Cokan podoživi obračun svoje varovanke z ameriško divo, ki jih šteje dvakrat več let. Wimbledon je za Kajo in Robija preteklost. »Po porazu na takem turnirju je cilj, da gremo čim prej domov,
Team, ki skrbi za Kajo: poleg Robija še kondicijski trener Miran Kotnik in mentalna trenerka Tjaša Jezernik. FOTO: OSEBNI ARHIV
Team, ki skrbi za Kajo: poleg Robija še kondicijski trener Miran Kotnik in mentalna trenerka Tjaša Jezernik. FOTO: OSEBNI ARHIV
da si odpočijemo, potem pa začnemo priprave na novega. Minuli teden sva trenirala v Ljubljani na pesku, v soboto pa sva odpotovala v Bukarešto, kjer v teh dneh poteka turnir WTA 250,« Robi pojasni, da spanja na lovorikah ni. Po izgubljenem obračunu vse skupaj prespita, potem pa analizirata napake in slabosti. Opciji sta dve: videoanaliza ali pa kar na papirju. Poznata se tako dobro, da to hitro in učinkovito rešita, pove Robi.

Uspešno desetletje

Kaja in Robi sta uigran tandem, 10 let že sodelujeta. Danes 34-letni Cokan (svojčas je bil igralec, od 19. leta pa se že šola kot trener) je bil naprej trener Kajinega dve leti starejšega brata. A je tudi Kaja hotela po bratovi poti. »Od mladih nog sem verjel v skupino deklet, ki so bila stara osem oz. devet let, ko so začela trenirati pri meni. Kot mlad trener sem postal Kajin trener. Nisem dobro vedel, kako se vadi v svetu, sem pa vse skupaj počel z vnemo, željo in stoodstotnim pristopom. Verjeli smo v to, kar smo delali,« se še spomni Robi. V mlajših selekcijah ni bila v samem slovenskem vrhu, se spominja trener Robi, ki pa iz tega ni delal drame. Verjel je v svoje delo, Kajin talent in zagnanost.


»Kot trener sem malce drugačen, imam drugačno vizijo: igralcem in igralkam dajem širino z raznovrstno igro. Želim jih naučiti vseh udarcev. Pri 13 letih se je zgodil preskok tudi pri Kaji, potem nam je bilo lažje. Z lovom na rezultate in lovorike v mlajših selekcijah se otrokom naredi več škode kot koristi,« opozarja Robi. Kaja je prvič konkretno opozorila nase leta 2013, ko se je z dvanajstimi leti na poletnem državnem prvenstvu do 14 let uvrstila v finale, potem ko je po vrsti izločila več favoritinj.

Šola in trening

Robi priznava, da če je Kaja že morala izgubiti proti Sereni, pa občutek ni bil slab. Dobro je odigrala. »Smo na pravi poti. Komaj čakam, da zaključi maturo, da se potem nemoteno posveti treningu,« se nadeja trener, ki spomni, da Kaja trenira precej manj kot konkurenca, ki opravi vsaj dvakratno količino njenega treninga. Sprva se je dve leti šolala na bežigrajski gimnaziji, zadnji dve leti pa je dijakinja privatne gimnazije, jeseni jo čaka zrelostni izpit. »Prvi dve leti je redno odhajala v šolo, ko nisva bila po svetu zaradi turnirjev. Vsak dan je po šestih urah v šoli še trenirala, vse obveznosti pa je opravljala sproti. Zadnja dva letnika je naredila po izpitih, a vse v rokih. Če bi svetovna javnost to vedela in da je trenirala toliko manj kot konkurenca, potem bi jo šele imeli za senzacijo. Zdaj je pač dekle, mlada športnica, ki ji uspeva prehod iz mladinskih vrst v članski tenis,« pojasni Robi. Spomni, da je prehod na najvišjo profesionalno raven izjemno zahteven korak. »Praksa je taka, da se kar pričakujejo uspehi v članski kategoriji, če si bil prej uspešen v mlajših selekcijah. Hvala bogu, mi smo šli postopoma, pričakovanja so bila zmerna, pritisk v ekipi pa ne prevelik. Preprosto si ga nismo želeli naložiti. Kot sem omenil že prej – osredotočeni smo na razvoj, temu pa sledijo rezultati, Kaja pa se razvija celostno. Sem spada seveda tudi šola, ki jo letos končuje,« trezno razmišlja Cokan. V Londonu se je Kaja znašla v središču pozornosti, pred njo pa kamere, žarometi in mikrofoni.

»To je tisto, kar pride z uspehi. V Wimbledonu je izjemno dobro poskrbljeno za vse, tudi za medijske aktivnosti, ki so načrtovane.
Na sveti travi. FOTO: OSEBNI ARHIV
Na sveti travi. FOTO: OSEBNI ARHIV
Kaja se rada usede tudi s slovenskimi mediji, ki so spremljali Wimbledon,« pravi Robi. Po turnirju v Bukarešti bo na svoj račun prišla tudi Kaja, saj jo čakata zaslužen počitek in dopust, pa še za maturo se bo pripravila. »Ko bo tega konec, že začnemo priprave za jesensko-zimski del sezone,« sklene Robi Cokan, ki že pogleduje naprej – k novim izzivom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije