EVFORIJA

Hrvaški navijači najemajo kredite in prodajajo avte

Evforija na Hrvaškem spominja na tisto iz leta 1998. Vstopnica tudi 1900 evrov.
Fotografija: Ognjeviti so v domovini zanetili navijaški ogenj, evforija je popolna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ognjeviti so v domovini zanetili navijaški ogenj, evforija je popolna. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ne motite leva, ko spi. Oziroma v človeški besednjak prevedeno, ne motite navijačev, ko gledajo tekme s svetovnega prvenstva v Rusiji. V gostinskem lokalu na hrvaškem otoku Vir so namreč domačinu zaradi slovenske provokacije popustili živci in je med televizijskim spremljanjem dramatičnega dvoboja osmine finala med Hrvaško in Dansko pretepel slovenskega turista. Narodnostnemu nekulturnežu, med srečanjem se je namreč nenehno sprehajal pred televizijskim zaslonom, je polomil rebra. Če Slovenci že na piedestal povzdigujejo Planico in smučarske polete ter pričakujejo tuje spoštovanje za slovenske športne vrednote, potem je treba sestopiti s podalpskega oblačka in ceniti tudi tuje športne napore, pa četudi je to »sovražna« Hrvaška.

Nekateri bi dali tudi zadnje kose obleke, da bi si lahko v živo ogledali četrtfinale z Rusijo. FOTO: Afp
Nekateri bi dali tudi zadnje kose obleke, da bi si lahko v živo ogledali četrtfinale z Rusijo. FOTO: Afp

Vsi v Soči

Ognjeviti nogometaši, ki tako zažigajo na ruskem mundialu in se bodo danes v četrtfinalu pomerili z Rusijo, so seveda v evforični ogenj spremenili tudi lastno domovino. Vedelo se je, da bodo kroatski žogobrcarji letos dobri, zanesenost pa je tako velika, da misli uhajajo na nadgraditev legendarnega leta 1998, ko so si ognjeviti na SP v Franciji v režiji Davorja Šukerja, Zvonimirja Bobana, Roberta Prosinečkega in druščine priigrali tretje mesto. Da je nogomet pomembnejši od vsega v življenju, boljših polovic navijačev bolje, da sploh ne vprašamo, kakšen pekel preživljajo med mundialom, pa govori tudi dejstvo, da se hrvaški kibici množično zadolžujejo, da bi si lahko ogledali četrtfinalni dvoboj v Sočiju. Pustili bi vse, da bi v živo videli svoje ognjene; ljudje jemljejo kredite, zastavljajo stanovanja, tudi jeklenega konjička so se nekateri znebili brez najmanjše kančka slabe vesti, le da bi prišli do denarja za pot na Črno morje. Tako turistične agencije za četrtfinalni paket zaračunavajo skoraj tisoč evrov, kar vključuje čarterski polet, zajtrk, kosilo in prevoze, največja težava so vstopnice, a v Hrvaški nogometni zvezi računajo, da se bo določen del dragocenega vstopnega vizuma za stadion sprostil zaradi razočaranih navijačev drugih reprezentanc. Je pa seveda povpraševanje večje od ponudbe, cena na prostem trgu seže tudi do 14.000 kun (1900 evrov).

Le kdo si ne bi zaželel tega kockastega navijaškega poljuba? FOTO: Reuters
Le kdo si ne bi zaželel tega kockastega navijaškega poljuba? FOTO: Reuters

Napor ruske šivilje

Največja navijaška zastava na svetu, tista hrvaška velikosti 96 metrov v dolžino in deset metrov v širino, je že jekleni del pripovedk, pred tekmo osmine finala z Dansko v Nižnem Novgorodu pa je skupina navijačev iz Crikvenice priredila spektakel šivanja delov največje trobojnice s hrvaškim grbom. Pri transportu pred tekmo z Argentino so jo zaradi prevelikih stroškov namreč morali odparati na tri dele. Neka Crikveničanka, ki je po rodu iz Novgoroda, je našla rusko šiviljo Ljubo, ta pa je opravila naporen posel. No, zastava še ni sestavljena do konca, zadnji del je ostal v Moskvi in bo prišit, če se ognjeni uvrstijo v polfinale. Na prizorišču seveda ne sme manjkati niti hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović; ta je pred tekmo z Dansko bivala v istem hotelu kot nogometna reprezentanca, selektor Zlatko Dalić pa ji je podaril kockasti dres ognjevitih. 

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović seveda po službeni dolžnosti ne sme manjkati na mundialu. FOTO: Afp
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović seveda po službeni dolžnosti ne sme manjkati na mundialu. FOTO: Afp

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije