ČEZ DRN IN STRN

FOTO: Gorsko deskanje pod Joštom

Pri Kranju je na degradiranem zemljišču nastala 450 metrov dolga steza, zraven pa še skakalnice za ljubitelje čedalje bolj priljubljenega športa.
Fotografija: Za dobrim športom se kadi. FOTO: Janez Mihovec
Odpri galerijo
Za dobrim športom se kadi. FOTO: Janez Mihovec

Številni izletniki se vsakodnevno podajajo na obrobje Kranja, na Šmarjetno goro in Jošta, ki sta priljubljeni izletniški točki. Prav na sredini med vrhovoma pa je v zadnjih letih zrasla moderna proga za gorsko deskanje. Ta v zadnjih letih vedno bolj priljubljeni šport je prav v Kranju zadnji teden junija doživel enega od vrhuncev. Potekalo je namreč svetovno prvenstvo. Vsekakor je Kranj v zadnjih letih dobil še eno športno točko, okoli katere se razvija turistična ponudba.



Gorsko deskanje je križanec med več športi. Deske so take kot tiste, ki jih pozimi uporabljamo pri bordanju. S to razliko, da so nanje pričvrščena kolesa in predvsem vzmeti, ki vožnjo čez drn in strn naredijo kolikor toliko udobno. Deskanje je precej podobno tudi smučarskemu krosu, kjer doseženi časi niso pomembni, starta se namreč v skupini štirih tekmovalcev in je važno predvsem to, kdo bo prvi na cilju. Proga je najbolj podobna progi za gorsko kolesarjenje in se jo da uporabiti tudi za ta šport.

Obvezna oprema. FOTO: Janez Mihovec
Obvezna oprema. FOTO: Janez Mihovec


Na pisti pod Joštom je tako na degradiranem zemljišču nastala 450 metrov dolga adrenalinska steza, zraven pa še skakalnice, na katerih je mogoče uganjati vse mogoče vragolije. Seveda kaj takega ni mogoče početi brez opreme; čelade so obvezne, poleg tega še ščitniki za vse okončine, priporočljiv je tudi želvji oklep, ki zaščiti hrbtna vretenca.



Svetovna zveza za gorsko deskanje International Mountainboarding Assocciation (IMA) je prek društva Dirt dessert – K360 vložila veliko truda v izdelavo tekmovalne proge in skakalnic. Na startu je kovinska konstrukcija podobna boksom, iz katerih se lahko hkrati poženejo štirje tekmovalci. Preko naravnih in umetnih ovir nato oddrve po zaviti in strmi progi do vznožja. Dirka traja približno dve minuti, tekmovanje je na izpadanje. Proga je zavita, strma in zahtevna in zato je vožnja neverjetno adrenalinska. Poleg naravnih ovir pa je še bolj nevarna bližina sotekmovalcev. Gorsko deskanje je vsekakor nevaren šport in prava paša za oči.

Gorsko deskanje je križanec gorskega kolesarstva, smučarskega krosa in bordanja. FOTO: Janez Mihovec
Gorsko deskanje je križanec gorskega kolesarstva, smučarskega krosa in bordanja. FOTO: Janez Mihovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije