PRESENEČENJE

Dve kitari za zlato rockerja Myhrerja

Šved André Myhrer je v 36. letu starosti postal olimpijski slalomski prvak. Na loteriji z odstopi niso zadeli Hirscher, Kristoffersen in oba Slovenca.
Fotografija: Andréju Myhrerju so se olimpijsko pozlatila veteranska leta. FOTO: AP
Odpri galerijo
Andréju Myhrerju so se olimpijsko pozlatila veteranska leta. FOTO: AP

PJONGČANG – Marcelu Hirscherju ni uspelo! Na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji je sicer osvojil zlati odličji v veleslalomu in alpski kombinaciji, v svoji paradni disciplini slalomu pa na koncu ni mogel paradirati s kovino zlatega leska okoli vratu pa niti s katero manj žlahtnega sijaja. Zaradi napake je moral odstopiti že v prvi vožnji, zalomilo pa se je tudi vodilnemu po prvem slalomu, Norvežanu Henriku Kristoffersenu. V drugo zaradi odstopa, pred startom je zaradi slabosti celo bruhal, ni unovčil svojega vrhunskega znanja, zato pa se je na koncu zmage veselil njegov skandinavski rojak André Myhrer. Šved je pred osmimi leti na igrah v Vancouvru prislalomiral do brona, zdaj pa se je pri 35 letih tudi okronal za olimpijskega kralja slaloma. Srebro v smučarskem središču Jongpjong oziroma Zmajevi dolini si je prismučal Švicar Ramon Zenhäusern, zaostal je za 34 stotink sekunde, bronasto pa 24-letni Avstrijec Michael Matt (+0,67). Michaelov 14 let starejši brat Mario si je sicer pred štirimi leti v Sočiju pred Hirscherjem in Kristoffersenom prislužil slalomsko zlato odličje. Še to, Michaela Matta je pri osmih letih zasul plaz, a se je zanj vse srečno končalo, njegov drugi brat Andreas pa je na ZOI leta 2010 v Vancouvru osvojil srebrno odličje v smučarskem krosu. Ne na mladih, svet stoji na starih. Potem ko je Lindsey Vonn s 33 leti z bronom v smuku postala najstarejša alpska smučarka, ki je na ZOI dobila odličje, je rekord postavil še Myhrer. S 35 leti in 42 dnevi je postal najstarejši slalomski dobitnik zlate kolajne, pred tem je rekord držal že omenjeni Mario Matt, v Sočiju je bil star 34 let.
Štefan Hadalin ni rešil južnokorejske uganke s slalomskimi vratci. FOTO: AP
Štefan Hadalin ni rešil južnokorejske uganke s slalomskimi vratci. FOTO: AP

Švedska se je sicer veselila drugega moškega slalomskega zlata na olimpijskih igrah; leta 1980 je v Lake Placidu slavil kdo drug kot Ingemar Stenmark. »To zlato pomeni vse, celotno življenje sem namreč vadil za trenutek, kot je zdajšnji. Povsem v oblakih sem. Da se me v istem stavku omenja s Stenmarkom, je zame nekaj neverjetnega in velika čast. Ingemar je na Švedskem institucija, ko sem odraščal, je bil moj idol. Včasih si sicer pravim, da si bom za vsako zmago kupil električno kitaro. Ne vem pa zagotovo, koliko je olimpijsko zlato vredno v številu kitar. Morda bom moral kupiti dve,« je bil šaljivo ekstatičen André Myhrer, ki je bil v Sočiju drugi po uvodni vožnji, finalne pa zaradi težav s poškodovanim kolenom ni končal. V lanski sezoni je osemkratnega zmagovalca tekem v svetovnem pokalu mučila hrbtenica. »Bolan sem že štiri dni, rahel prehlad, a me to ni oviralo pri nastopu. Tako in tako pa pred startom običajno bruham,« pa je povedal Henrik Kristoffersen, na teh ZOI že dobitnik veleslalomskega srebra. Slovenska predstavnika Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta ga v Zmajevi dolini polomila že v prvi vožnji in zaradi napak nista dokončala slaloma. Pred startom sta zatrdila, da sta sproščena in trdno odločena, da z napadalnimi vožnjami dosežeta solidno uvrstitev. Niti nista imela kaj za izgubiti; Kranjec je bil že četrti v veleslalomu, Hadalin pa osmi v alpski kombinaciji. A napad se jima ni posrečil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije