TOUR DE FRANCE

Za začetek drama s padci: Roglič je takole komandiral tekmece (VIDEO)

Prvo etapo je v sprintu dobil Norvežan Alexander Kristoff.
Fotografija: Roglič je prvo etapo preživel brez praske. FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Odpri galerijo
Roglič je prvo etapo preživel brez praske. FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Zdaj gre zares: začela se je največja kolesarska dirka na svetu, Tour de France, na kateri za prvega favorita velja Primož Roglič, ki je uspešno preživel prvo etapo. Ta je v Nici postregla kar z nekaj drame.

Kolesarje je vztrajno močil dež, pa tudi padali so kot za stavo. Trdoto asfalta so med drugimi občutili Francoz Julien Alaphilippe, Rus Pavel Sivakov, tudi Rogličev moštveni kolega George Bennet. Na nevarnih spustih so zato Roglič in njegova ekipa začeli miriti tempo in opozarjati, naj zmanjšajo hitrost na spustih, da ne bo dirka postala še nevarnejša. Vseeno jih nekateri, denimo kolesarji Astane, niso upoštevali.



Zaradi nevarnih razmer se je vodstvo dirko odločili nevtralizirati zadnje tri kilometre dirke, a ravno tam se je zgodil še množični padec, pri čemer se je na tleh in z odrgninami znašel tudi Francoz Thibaut Pinot, ki ga mnogi vidijo kot glavnega Rogličevega tekmeca za skupno zmago.

V sprintu za prvi etapno zmago in rumeno majico je nekaj časa dobro kazalo Luki Mezgecu, toda v zadnjih metrih je ostal zaprt, do zmage pa je mimo svetovnega prvaka Danca Madsa Pedersena švignil Norvežan Alexander Kristoff.

Roglič: Nekaterim se ni dalo nič dopovedati

Roglič je skupaj z moštvenimi kolegi varno prispel v cilj z glavnino. »Mislim, da je deževalo po več kot mesecu dni, cesta je bila zelo spolzka, a na koncu se je za nas dobro izteklo,« je povedal za TV Slovenija in komentiral tudi opozorila, ki jih je njegova ekipa dajala tekmecem, da bi zmanjšali hitrost na spustih. »Namen vseh nas je bil, da ostanemo nepoškodovani v prvi etapi, ni bilo smisla, da bi narekovali tempo in pritisk na spustih. To smo skušali vsem dopovedati, nekaterim se pač ni dalo. Cesta je že v suhem tehnično zahtevna, vedno tekmovalci poskrbimo za to, da je dirka še nevarnejša, v tem primeru pa smo kar pazili.«


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije