NOGOMET

Za 18.000 evrov plače zabija gole

Po nedeljskem derbiju v Domžalah bo znan novi prvak v nogometu. Glavni adut ljubljanske Olimpije je Mariborčan Rok Kronaveter.
Fotografija: Rok Kronaveter (levo, ob njem Tomislav Tomić) je eden od glavnih adutov Olimpije. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Rok Kronaveter (levo, ob njem Tomislav Tomić) je eden od glavnih adutov Olimpije. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Roka Kronavetra v tej sezoni ni bilo veliko videti, še manj je bilo slišati o njem, ampak Mariborčan v zeleno-belem dresu je najslajše varčeval za konec. V Ljudskem vrtu proti Mariboru in v Stožicah proti Krškemu je spomnil na šampionsko sezono 2015/16, v kateri je v zabijal ključne gole za Olimpijin naslov državnega prvaka.

Zgodovina se ponavlja, 31-letni otrok Železničarja s Tabora z desnega brega Drave je na igrišču vzel vajeti v svoje noge. V dveh tekmah je zabil tri gole (dva z bele točke) in jeziček na tehtnici nagnil na Olimpijino stran pred nedeljskim zadnjim dejanjem ligaške sezone v Domžalah. Tudi tam bo Ljubljančanom vse prej kot prijetno, za zmagovito točko se bo treba metati na zobe.
Do derbija pod Kalvarijo je bila Olimpijina zgodba povsem v znaku tujcev. Trener Igor Bišćan jim je veliko zaupal, a sta ga, ko je šlo zares, rešila slovenska fanta. Brez golov Kronavetra in argentinskega Slovenca Andreja Vombergarja bi marljivi 40-letni Zagrebčan že odšteval svoje dneve na trenerskem stolčku Olimpije (če ne bi bil že bivši), Maribor pa bi se bržčas že pripravljal za šampionsko čago. Zaradi Roka in Andreja je Bišćan v sredo po dvoboju s Krškim dobil nagrado v obliki stoječih ovacij navijačev.
 

Ključni simbol Olimpije

Kronaveter je ključni simbol Olimpije pod taktirko predsednika Milana Mandarića in pooseblja nelogično kadrovanje, v katerem je bilo precej več naključij kot tehtnih in premišljenih odločitev. Mariborčana je v Stožice pripeljal Marijan Pušnik, potem ko po petih letih v tujini pri nemškem klubu Energie Cottbus, madžarskem Győru in romunskem Petrolul Plioeşti v tujini ni več dobil ustreznega delodajalca. Njegov prihod je sprožil veliko pomislekov o tem, kako bi lahko Olimpiji pomagal nekdo, ki se mu v povprečnih klubih v tujini ni posrečilo uveljaviti. Toda nekoč velikega talenta slovenskega nogometa, ki je na članski ravni nogometno odraščal pri ptujski Dravi in eno sezono pri Rudarju, so drugi mariborski selektorji obšli že tudi pred prihodom Zlatka Zahovića. Trma in razmišljanje s svojo glavo sta Kronavetrovi značajski lastnosti, ki ju je v svojo korist obrnil pri Olimpiji, pri kateri se je ob koncu njegove prve sezone zapletel v spor z navijaško skupino Green Dragons. Kljub vsemu jo je z goli popeljal do prve lovorike. Navijačem se ni uklonil in se jim ni opravičil, kot so zahtevali. Davek za spor je plačal Pušnik v svojem drugem in kratkem obdobju na trenerskem stolčku v prejšnji sezoni, ki je bila za pretežni del poškodovanega Roka in Olimpijo v znaku polomov. Kronaveter je imel pametne razloge, da je kljuboval navijačem in vztrajal pri Olimpiji. Na plačilnem seznamu je z mesečno plačo med 15.000 in 18.000 evri pri vrhu ali celo na njem.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije