ODBOJKA

Prosil igralke, da morajo dobro odigrati

Slovenske odbojkarice so se uvrstile v osmino finala EP. Po zmagi nad Ukrajino jih v izločilnih bojih čakajo Nemke.
Fotografija: Slovenske odbojkarice so se razveselile novega mejnika, uvrstitve v osmino finala EP. FOTO: worldofvolley
Odpri galerijo
Slovenske odbojkarice so se razveselile novega mejnika, uvrstitve v osmino finala EP. FOTO: worldofvolley

LODŽ – »Uvrstitev v osmino finala so bolj naše sanje kot cilj. Za to moramo zmagati v dveh ključnih tekmah, bomo videli, a poskusili bomo zagotovo. Naše sanje so, da bi naredili en korak naprej,« je pred začetkom evropskega prvenstva za odbojkarice modroval slovenski selektor Alessandro Chiappini.

In res, njegova dekleta so v prvi ključni tekmi ugnala Portugalsko s 3:0, v svoji zadnji v skupini B s 3:2 (-22, 21, -18, 21, 8) še Ukrajinke, zasedla skupinsko četrto mesto in se po prvih dveh zmagah v zgodovini udeležb na EP, ta je druga, uvrstila v osmino finala med 16 najboljših izbranih vrst. Proti Ukrajini so bile statistično na vrhu Lana Ščuka z 22 točkami, Iza Mlakar z 21, Saša Planinšec pa je ob 18 blestela v bloku, s katerim je nabrala kar 10 točk. Slovenske odbojkarice se bodo v osmini finala v nedeljo, najverjetneje bodo ostale kar v Lodžu, vse je rezultatsko odvisno od reprezentance gostiteljic, pomerile z Nemkami, te so zmagale v skupini D. Germanke so v skupinskem delu zelo presenetljivo s 3:2 ugnale Rusijo, a tako ali tako gre za izbrano vrsto, ki je bila v zadnjem desetletju dvakrat srebrna na evropskih prvenstvih (2011, 2013), zato ima v boju s Chiappinijevimi izbrankami vlogo favoritinje. Zanimivo, da ima Italijan Alessandro Chiappini dolgo zgodovino vadenja poljskih ženskih odbojkarskih ekip, po treh dosedanjih bo v novi sezoni vodil LTS Legionovia Legionowo. Leta 2012 je kot trener vrste Atom Trefl Sopot osvojil poljsko državno prvenstvo, bil je celo med kandidati za poljskega selektorja. »Poljska je odlična dežela za delo,« pravi Chiappini.

Na trenutke trpeli

Ker so Poljakinje v obračunu slovenske skupine B s 3:2 izgubile z Belgijo, ta, zanimivo, v svojih vrstah premore štiri igralke poljskega rodu, to so Kaja Grobelna, Dominika Sobolska, Karolina Goliat in Dominika Strumilo, je bilo od rezultatskega konca gostiteljic odvisno, kako se bodo logistično premešali pari osmine finala. Evropsko prvenstvo ob Lodžu namreč gostijo še Ankara, Budimpešta in Bratislava. A vse v svojem času, najprej se je še treba poveseliti prebitja v izločilne boje starocelinskega tekmovanja prek ukrajinskih hrbtov. »Tekma je bila težka, saj smo se borili z zelo dobro ekipo. Na trenutke smo trpeli, a se nismo ustavili. Poskušali smo igrati svojo igro, na koncu smo dali vse od sebe. V nekaterih prvinah smo igrali bolj kakovostno kot na preteklih tekmah, to sem tudi prosil svoje igralke, da morajo res dobro odigrati. Punce so res dobro igrale, česar sem zelo vesel. Odigrali bomo še eno tekmo, kar je lep uspeh,« je dejal Chiappini. »Resnično smo delovale kot ekipa. Ko enim ni šlo, so potegnile druge, potem smo spet obrnile, to tekmo smo vse dobro odigrale. Tako deluje prava ekipa, med seboj si pomaga v težkih trenutkih. Menim, da je tokrat res zmagala ekipa, in ponosna sem na vse,« je menila korektorica Iza Mlakar. Podajalka Sara Najdič pa je dodala: »Tega uspeha sem zelo vesela. Vsa ekipa je verjela v zmago in na koncu smo si jo priborile. Tekma je bila zelo težka, igra nam ni stekla po naših pričakovanjih, a iz niza v niz smo vztrajale, verjele vase in uspelo nam je.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije